Habermannův mlýn

73%
Habermannův mlýn
Život před válkou v pohraničí nebyl dvakrát idylický. Doba si žádala, abyste se přiklonili na jednu či druhou stranu a jen ti nejsilnější dokázali zůstat nad věcí. Patřil k nim bohatý podnikatel August Habermann (Mark Waschke), který bez předsudků dával práci Čechům i Němcům, a jeho nejbližší přítel Březina (Karel Roden). Po začlenění Sudet do Třetí říše tlak ještě zesílí, na tomto místě personifikovaný esesákem Koslowskim (Ben Becker). Habermann i přesto dál vytváří pro své české zaměstnance ochranný štít a odmítá se plně podvolit „mateřské“ ideologii. Jenže šílená doba nakonec dostihne i jeho. Při volbě ze dvou možností, z nichž ani jedna není dobrá, učiní rozhodnutí, které se stane záminkou k tomu, aby se bezprostředně po válce stal hlavním cílem na seznamu „českých vlastenců“, z nichž většinu tvoří jeho bývalí chráněnci. Samozvaným soudcům a katům jde ale spíš o jeho majetek než o spravedlnost. Dokáže před nimi Habermann zachránit alespoň ženu a dítě?



Recenze: Habermannův mlýn

Kinobox.cz
70%

Habermannův mlýn je prvním českým filmem, který se věnuje divokému poválečnému odsunu a násilí na nevinném civilním obyvatelstvu. Už v tuto chvíli se chystají další tituly na obdobná témata, například Vlci a psi scenáristy Marka Epsteina a režiséra Jiřího Vejdělka. Bude zajímavé sledovat, jak si povedou. Třeba i v konkurenci s Herzovým filmem.


Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8.5
Habermannův mlýn je pro mne jeden z nejlepších českých filmů a svým způsobem reálným zrcadlem dané doby. Juraj Herz zde úchvatně zachytil atmosféru,která tehdy panovala a z toho pramení i chování postav. V první moment si člověk říká jací byli Němci svině,aby vzápětí otočil a byl zhnusen z chování Čechů. Emoce pracují na 110 % a po řemeslné stránce se nedá nic vytknout.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
8
Tenhle válečný film považuji za jeden z nejlepších porevolučních z naší produkce. Karel Roden je skvělý herec, ale není to jen o něm. Skvělý příběh, který napsal život sám. Zloba českého národa po válce, která se dá pochopit, krásně zpracovaná čtyřicátá léta. dobrá režie.. Moc dobrá práce.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Táhlé, nudné, vykonstruované, ale určitě svým způsobem působivé.

Dodatečné informace

Původní název:
Habermannův mlýn (více)
  • Rakousko Habermannův mlýn
  • Rakousko Habermann's Mill
  • Rakousko Habermanns Mühle
Premiéra v ČR:
7. 10. 2010
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Rakousko, Česká republika, Německo

Podobné


Powered byJustWatch