Ďáblova lest

73%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
Dokonalé propojení klasické kriminálky s mystériem, legendami, náboženstvím. Na české poměry téměř neuvěřitelný počin. I když o výkonech herců se dá diskutovat ( paradoxně se mi nelíbil nejvíce Ivan Trojan, ale Jiří Dvořák ) , tak to jako celek působí velmi dobře. 85%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
5
Popularita zfilmovaných  dobrodružný románů s prvky fantazie amerického spisovatele Dana Browna se zřejmě nalepila i na české tvůrce a tak se vytasili s třídílnou adaptací něčeho podobného. Dění kolem pentagramu a hlavně Ďáblovi bible se ale nese v poněkud omšelé atmosféře bez napětí a nějakého zaujetí. Příběh se až neuvěřitelně vleče a tak je potřeba chvílemi při sledování trpělivost. Mnoho patosu tomu taktéž nepřidává, takže to hodnocení ještě daleko více snižuje. Tohle si prostě zaslouží nůžky a nemilosrdně to zkrátit. Jako celovečerní snímek by to snad mohlo být daleko lepší. Ale co naplat, viditelně televizní optika celkový vizuální dojem stejně neuhrane. Námět je ale docela zajímavý a plný nápadů. Stejně jako Dan Brown se tu Arnošt Vašíček opírá o skutečná fakta a v rámci krimi příběhu si s nimi mile pohrává. Jiří Strach na to šel ledabyle a však starou metodou, ale třeba se poučil a příště to bude lepší.
Fingon
16 886 bodů
10
Veliké a o to příjemnější překvapení. Námět samotný mě nemohl nechat chladným - a Strach vážně jede, obsazení je hvězdné (i v těch menších rolích se objevují samí známí herci) a zpracování... jedna báseň. Tomuhle filmu by fakt slušela červená...
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
8
Jiří Dvořák jako Martin Tomsa a Ivan Trojan jako český Robert Langdon? Proč ne, zvlášť když scénář oběma nabízí dostatek detektivního prostoru a k tomu pár malých lekcí o životě. Jiří Strach opětovně dokazuje, že to tam má a dokáže se v terénu poprat s jakoukoliv látkou, která se mu dostane do rukou. Navíc chápe dialogy i kulturu mladých, s čímž má taková Poledňáková – zcela odtržená od reality všedních dní – značný problém. První expoziční díl příjemně uvádí do varu, druhý už vaří – a třetí všechno hasí za pět minut dvanáct, jak je v žánru dobrým zvykem. Všechny tři hodinovky ale letí jako s větrem o závod. Líbila se mi celková koncepce zápletky, matematické hrátky i populistické hledání souvislostí tam, kde by se hledaly jen těžko a i proto mě bohužel hodně zklamal závěr (vlastně ani ne tak závěr samotný – ten byl jasný -, spíš jeho uchopení a ztvárnění… je škoda, když film celou dobu stojí nohama „pevně na zemi“ a pak… no, škoda mluvit :-). A ta vedlejší linie s alkoholem… ta je už trochu navíc, ne? Kdo byl ten starý pán v brýlích? :-) Každopádně, suma sumárum, o třídu a půl výš než Maharal a o dvě třídy výš než cokoliv z posledních měsíců, co Česká televize v rámci nedělních večerů nabízí. Vynikající práce s herci, dobrý vizuál, nic nerušící dialogy. To se tu vážně tak často nestává. 70%. P.S. Prosím, dost už hackování důvěrných záznámů firem skrze HTML jejich firemních prezentací. Bolí mě z toho u srdce :)
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
3
Česká televize + Jiří Strach, to je spojení, které nemusím! A jak se řekne "mysteriózní", tak už jsem tak říkajíc DOMA! Ďáblova bible, Brána nebes,oduševnělý satanista, který zná nazpaměť Bibli, B O Ž E !!!! "Šifra mistra Leonarda", natočená jedním českým katolíkem! Filmy Jiřího Stracha prý vybočují z šedého průměru televizní tvorby. Ano! Možná je to tak! Klaďme si ale otázku, JAK vybočují a CO sdělují!!! No, asi to není žánr a režisér nejvhodnější pro ateisty. Tak si, drazí katoličtí spoludiváci, užijte do sytosti všech těch ďáblů, záhrobí, rituálních vražd a všech těch blbostí jako je černá magie aj. A všechno v podání oblíbených režisérových herců či scenáristů, kteří mu udělají, co mu na očích vidí!!!
Pas
Pas
6 225 bodů
8
Na české poměry výborné mysteriózní dobrodružství rozhodně ne pro celou rodinu. Pokaždé si říkám, kdy už to přijde, a Jirka Strach to prostě zvoře, ale zatím jsem neměl to "štěstí", že by se tak stalo. Jistě, ďábel nás tu šálil věcmi, které by se daly vynechat nebo udělat lépe - zejména závěrečná část by ochuzení o některé akční detaily (!!!laserový zaměřovač na samopalu příslušníka URNy přítomen!!!:)) snesla bez jakékoliv úhony, ba spíše naopak - ale celkově po obsahové stránce přinejmenším nadprůměrné. Nějaký ten humor se najde, a je obvykle i skutečně vtipný a nenásilně působící, zahráno je to celé více než slušně , s mystickými proprietami a šokujícími proroctvími se pracuje umně (čti "nemáte pocit, že z vás někdo dělá pitomce, a když, tak vám to dojde až za nějakou dobu"), atmosféra až na výjimky velmi vydařeně temná, no a po formální stránce radost pohledět, i zde je řemeslo kvalitně provedeno. O to víc zamrzí, když Vojta Dyk jako mladistvý antianti satanistický pozérek a shodou okolností i vynikající "hekr" dobývá z běžných internetových stránek v danou chvíli životně důležité důvěrné informace, a ještě si při tom výská "Jo, jsem dobrej!" - tohle je chvíle, kdy máte SILNÝ pocit, že z vás někdo dělá pitomce;) Ale nevadí, ty tři hodiny se dají ve velmi dobré pohodě přežít až k závěrečnému záběru, který vážně, vážně, vážně není vtipný...ale přemýšlel jsem o tom dlouho, a ty marné momenty (byť výrazné) prostě nemůžou zavinit, aby se něčemu takovému dalo míň než 80%. A ano, je v tom kus patriotismu, ale také obdivu nad tím, jak se na tomhle českými televizemi takřka neoraném (a když, tak trapně jako ve Strážci Duší:P) poli nečekaně slušně urodilo.
Ombak_Penari
2 764 bodů
9
Po několikátém shlédnutí pořád baví a jsem rád, že někdo tak kvalitní počin pro televizi natočil. Samozřejmě by na tom šlo vychytat spoustu much, především extrémně nepasující a vysloveně rušivý hudební podkres. Jinak ale minisérie disponuje velmi kvalitním hereckým obsazením - Ivan Trojan jako český Robert Langdon nemohl být lepší, neustále přinasraného provinčního kriminalistu v podání Jiřího Dvořáka prostě musíte milovat a extravagantní metalista Vojtěch Dyk ve své snad nejzajímavější roli. Trochu neslané nemastné mi přijdou jindy skvělé Aňa Geislerová a Tereza Voříšková. K tomu samozřejmě atmosféra tajemství a ponurá kriminální zápletka, vše doplněné tajemnou symbolikou a mystikou klášterních chodeb a temných historických událostí. Vše zasazené do skutečných českých lokalit. Občas sice vyplave nějaký jalový nápad (otvírání trezoru s křížem), ale jinak příběh odsýpá velmi slušně a dobře propracovaná zápletka nutí k dalšímu sledování. Za mě skvělý mysteriózní příběh.
czech-movie
1 476 bodů
10
Česká televize + Jiří Strach = kvalita na kterou se vždy ráda podívám. Napínavý tří dílný seriál, se zajímavým koncem. Skvěle zpracováno a pobavilo.