Pojedeme k moři

67%
Pojedeme k moři

Jedenáctiletý Tomáš se chce stát filmařem, a když dostane k narozeninám kameru, rozhodne se natočit svůj první film – o své rodině a kamarádovi. Postupně tak poznáváme jeho tatínka, maminku, babičku, ale i kamaráda Harise, který mu pomáhá s natáčením. Kluci blbnou a užívají si natáčení, ale jen do chvíle než zjistí, že kamera dokáže odhalit i věci, které jsou nepříjemné - například pravdu o jejich spolužačce, kterou Tomáš miluje anebo že mu jeho táta lže! Dvakrát týdně tajně odjíždí místo práce bůhvíkam, ale zapírá to. Tomáš, i když má obavu, že se dozví něco, co bude bolet, se rozhodne tomu přijít na kloub. Netuší, že narazil na rodinné tajemství, které má mnohem hlubší kořeny, než se zprvu zdálo…. Jeho odhalení je šokující i čisté svou neokázalou jednoduchostí a lidskostí.

Film je dětsky upřímný, hravý, spontánní, humorně vyprávěný, ale místy i drsný až krutý. Film pro celou rodinu a pro ty, kteří neztratili dar dětského pohledu na svět, film, který dojme i pobaví. Film o dospívání a o odvaze dospět. (oficiální text distributora)




Recenze: Pojedeme k moři

Kinobox.cz
85%

Pojedeme k moři je opravdu zajímavý kousek. Bystrý, pohotový, plný životných pravd i vzpomínek. Je nasládlý létem, chutí zmrzliny a modřinami z fotbalu. Jiří Mádl rozumně točil o tom, co je mu blízké a nejenže věděl, co chce říct, ale on to i říct dokázal.


Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7
Jako Mádlo režisérská prvotina je Pojedeme k moři velmi dobrým snímkem,který má hlavu a patu. Mádl moc dobře ví co chce divákům sdělit a na celkovém vyznění filmu to jde znát. Navíc zde dobře zachytil ten dětský pohled na danou situaci. Na české poměry výborný počin.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
10
Na filmy ve formě domácího videa nebo z dostupného či nalezeného filmového materiálu nějaké expedice jsme zvyklý převážně ve formě hororu. Jirka Mádl tento způsob využil trochu jinak. Vytvořil postavu obyčejného kluka, dal mu do ruky kvalitní foťák s jejímž použitím začal natáčet svůj domácí film o své rodině a právě z těchto záběrů byl jakoby poskládán tento dětský rodinný snímek dokonce i s detektivní zápletkou. A jako správná detektivka obsahuje i napínavé a akční scény. Sledování svého otce, výslech během oběda i pronásledování taxíkem. Co nejednomu zatrne je scéna domácího násilí doma u svého kamaráda. Šikovné snímání ze tmy pokojíku, kdy je vidět jen něco málo mezi škvírami futer, nebo jen rozmazané obrysy při zavřených dveřích přes sklo, k tomu neskutečný řev týrajícího otce a rány jak tříská s jeho matkou, vytváří atmosféru, že to nutí až odvrátit oči. A jako v každé správné detektivce i zde nakonec přijde odhalení, kdy vyjde na světlo vskutku nečekaná věc. Co k tomu dodat. Originální nápad byl využit jak se jen dalo. Že byl dokonce celý snímek opravdu natočen foťákem je nepopiratelným faktem. A herecké výkony? Jirka Mádl všechny ukočíroval tak, že opravdu všichni podali strhující výkony. Jak dětští představitelé, tak i ti dospělý. Hodnotím nejvyšším stupněm jak originalitu, tak i fantazii, ztvárnění, zmíněné herecké výkony a hlavně scénu odhalení a zjištění všech podstatných skutečností. Taková to citová životní stránka už nemohla být lepší. Klobouk dolů.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Upřímně řečeno vůbec nevím, jak se k tomu postavit. V první řadě ten film rozhodně nevypadá tak, jak by svůj film natočilo dítě a dětští herci se před kamerou nechovají tak, jak by se chovaly děti před kamerou (na youtube najdete dost důkazů), na druhou stranu je jasné, že dokonalého dojmu Mádl docílit ani nechtěl a některé záběry jsou zcela očividně mimo možnosti toho kluka (a doufám, že i záměrně mimo jeho myšlení, protože fakt nechci věřit tomu, že kluk aranžuje kameru pro zpomalené záběry sebe sama na pohřbu své milované babičky...). Na třetí stranu že nechtěl, vnáší ještě větší zmatek do toho, proč to vůbec dělá, na čtvrtou stranu to relativně funkčně omlouvá naivitu a plochost příběhu a na pátou stranu není důvod, proč by tahle nedůsledná a nejasná omluva měla něco omlouvat. Prostě mám pocit, že Mádl svou myšlenku moc nedomyslel a nasekal film vnitřně zcela nesoudržný, protiřečící si - prostě bordel. 2 a 1/2


Dodatečné informace

Původní název:
Pojedeme k moři (více)
  • Česká republika Pojedeme k moři
Premiéra v ČR:
10. 4. 2014
Distributor:
Falcon
Země původu:
Česká republika

Podobné


Powered byJustWatch