Špinavý prachy

67%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Pomalé tíživé drama s parádně gradujícím závěrem. Roskamova první US zakázka a hned vyfasoval takhle kvalitní scénář od mistra v oboru.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Pod debilním českým názvem se ukrývá první scénář zajímavého literáta Dennise Lehanea, podle kterého už natočil Clint Eastowood Tajemnou řeku, Martin Scorsese Prokletý ostrov, Ben Affleck Gone Baby Gone a před časem Michael Roskam The Drop. A i když je Roskam proti ostatním v nevýhodě, co se týče proslulosti a zkušeností, rozhodně se mu podařilo natočit působivý film, který se vedle výše jmenovaných může směle postavit. A je to především díky vynikajícímu soustředěnému výkonu Toma Hardyho, který se na roli mentálně slabšího, ale loajálního zamilovaného asociála velmi hodí, výborný je i James Gandolfini ve své poslední roli a ruští gangsteři přináší do filmu nekonečnou temnotu. Ten film je každopádně solidně natočený a do konce jsem netušil, jak se to celé vyvrbí. Příjemné překvapení. Ale ještě jednou, proboha nazvat to Špinavý prachy?
squirrelpool
squirrelpool
7 016 bodů
5
Je to dobře zahrané, celkově dobře vyvedené a vůbec. Tom Hardy je opět výborný. Ten člověk je prostě objev. A to už jsem si začínal myslet, že je svět odsouzený v budoucnu sledovat akorát Taylora Lautnera a podobné mamlasy. Gandolfini je stále správně gangsterský a Rapaceová je taky supr. Všechno je supr, až na ten příběh. Možná jsem blbej? To je klidně možné, ale já nějak nepochopil proč to někdo natočil. O co vlastně jde. Připadá mi jenom jako taková sonda do běžného života lidí, které bych nikdy nechtěl potkat. Žíjících na místě kam bych se nikdy nechtěl dostat. P.S. - Bob má skutečně důvod proč nemůže ke svatému přijímání.
kilby1989
kilby1989
4 397 bodů
4
Kámoš mi povídá: "Ty vole, ne Drop je pecka jak sviň, takový wtf na konci, to budeš fakt čumět jak péro!" tak povídám jestli se jako neplete, že jsem o tom něco málo početl a on prej "ne vole, fakt jsem si sedl na prdel, mazec!" Ok teda, vzal jsem si kličku od fára, seběhl schody a zahříval se usilovným točením dokud ta stará kraksna nezažehla. Zapálil si a nechal chvíli zumzuma vrnět aby se pěkně vytopil a zahřál. Naskočím do fára a jedu do nejbližšího RedBoxu sehnat ten boží film! Chvála bohu mi to nikde nechcíplo a dojel jsem na místo i zpět domů. Nadšeně jsem si rozbalil pytel LaysEK, pustil movie, začal žrát a tiše sledoval, až mě i ten chrastící pytel začal srát, tak jsem si šel pro misku. Konečně jsem zasedl a čekal....... A čekal...... A čekal.... A skutečně měl pravdu, na konci jsem fakt měl ten wtf výraz v ksichtě, akorát on měl na mysli asi jinej. Ten můj byl "dělá si ten zmrd kurva prdel?!" Ten film je klasická kriminálka pro retardy. Kdyby natočili film o tom jak si jedu do RedBoxu pro The Drop, byla by to kurevská jízda, tohle je mega slow down. 50%
Zbyndex
Zbyndex
3 611 bodů
8
Už jsem se bál, že už zase bude hrát Tom Hardy nějakého uplakaného pěšáka. Naštěstí ten uplakánek zůstal ve svém autě, kde strávil před tím celý film, a vydal se k zajímavému projektu od prakticky neznámého režiséra. Musím říct, že se mi to líbilo. Dobrý výběr herců jako Noomi Rapace nebo James Gandolfini (R.I.P) vytvořil pěknou podívanou. Tom Hardy jako spící sopka opět prokázal, že v holém údu je právoplatně za hvězdu. Plynule tekoucí říčka děje nestavěla moc na akci, ale spíše na příběhu. Už hned počáteční fáze s pejskem trošku zahřála u srdíčka. Po krátké době tu máme dalšího ochránce zvířat. Asi nový trend, tam za louží. John Wick by mohl vyprávět. Samozřejmě tohle podporuji. 70%.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
7.5
Docela zajímavý filmeček...gangsterka v pomalém tempu , ale s docela silným vnitřním napětím.
Foltest
Foltest
1 304 bodů
6
Dlouho jsem přemýšlel, jestli dát tři nebo čtyři hvězdy. Ke čtyřem hvězdám tomu ale chybělo něco, co nedokážu správně pojmenovat. Možná, kdyby některé věci dávali trochu větší smysl. Špinavý prachy jsou rozhodně dobrý film. Obdivuji na něm jeho komornost. Ten příběh je v celku velmi prostý. Škoda jen, že jsem moc nepochopil, proč chtěl protagonista prvně bar zkusit vyloupit nanečisto. A když zjistil, že reakce gangsterů je dost ostrá, proč do toho i přesto šel. Proč k finální loupeži potřeboval prostředníka? Kdyby byly ve filmu tyto věci vyjasněny, měl bych z něj rozhodně lepší pocit. Jinak ale nemám snímku opravdu nic moc, co vytknout. Celý děj se psem, jeho pošahaným pánečkem a pěknou sousedkou jsou tak úžasně marginální, že jsem z toho byl unešen. Díky těmto drobnostem mi na protagonistovi opravdu záleželo, fandil jsem mu, protože mi film dal šanci ho poznat. Jaký je, co má rád, koho miluje, atd. Nejsilnější částí filmu je poslední čtvrthodina. Ta je nadupaná veškerou potlačovanou akcí. Závěrečné scény s: Víš jak se jmenoval, Jednosměrnou letenkou a Nikdo to nečeká jsou takřka perfektní. Melancholický konec filmu pak zachraňuje závěrečná část, kdy se sousedka rozhodne, že tomu nakonec dá šanci, což musí každého diváka od srdce potěšit, protože v té chvíli už protagonistovi opravdu hluboce přeje jen to nejlepší. Špinavý prachy jsou povedený film, který je vlastně o snaze jednoho muže zůstat i přes okolnosti slušným člověkem a já ho vřele každému doporučuji.
evana
evana
685 bodů
8
Navenek nevinně se tvářící pomalá gangsterka, která vás v závěru udiví a donutí přehodnotit názory, které jste si v průběhu filmu udělali na postavu Toma Hardyho. Příběh, ve kterém jde hlavně o psychologii postav a ne o krvavé přestřelky, což mi přijde sympatičtější a hlavně Hardymu tyhle role sedí. Podle toho jak moc Vám Tom jako psí páníček s dobrým srdcem, smyslem pro spravedlnost a málomluvný barman přiroste k srdci, o tolik bude těžší vyrovnání se se závěrem.
tyna-berbrova
270 bodů
9
Moc povedené. Viděno ve Varech a v koktejlu s festivalovou atmosférou to bylo suprové. Ač má film 106 minut, tak jsem se ani jednou nekoukla na hodinky a s nadšením jsem sledovala vývoj celé situace.
odla
214 bodů
9
Ne úplně tradiční gangsterka, která mě překvapila. S věnováním Jamesi Gandolfinimu rozhodně tvůrci neudělali chybu.
  • James Galdolfini, Tom Hardy