Dřív než půjdu spát

62%

Komentáře a recenze 25

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
6
Filmová adaptace stejnojmenného bestselleru SJ Watsona (Before I Go to Sleep) staví na kontrastu křehké zranitelnosti Christine (Nicole Kidman) a chladnokrevné vypočítavosti jejího protihráče Bena/Mika (Colin Firth). Přes nepříznivé kritiky byli oba hlavní představitelé oceněni za své herecké výkony, ale mrazivosti románové předlohy se docílit nepodařilo. Pozoruhodné je, že Kidman byla obsazena jako první a Colina Firtha jako partnera si do filmu vyžádala sama.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Thriller bez napětí, bez nápadu, s zoufale ztracenou Kidmanovou, která předvádí špičkové herectví v roli, kte které se absolutně nehodí. Joffe se ukázal jako nafouklá bublina, když už se nemá o koho opřít, a zpětně vidím, že fádnost Američana leží na jeho bedrech víc ne na těch režie.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
50x a stále Memento. Botoxová Kidman se tváří celý film pořád stejně, čekání na zvrat (tzn kdo z těch dvou fešáků je ten zlý) je nekonečné a celkově to nemá moc co nabídnout. Tohohle obsazení (Firth, Strong) je na takovouhle béčkovou kravinku škoda.
leafroller
leafroller
3 023 bodů
7.5
Velmi originální thriller z psychologického pohledu první osoby - hlavní hrdinky. To, že je divák omezen právě tímto pohledem, dává filmu jistý rozměr napětí i možnost kombinovat. Řešení se sice nabízí hned od začátku, ale i tak je pointa vskutku překvapivá. Já jsem byl spokojen.
lukas
lukas
1 523 bodů
5
Průměrný film. Mišmaš žánrů a ničím nejištěný scénář. Colin Firth v "negativní" roli překvapí, ale to je tak vše.
evana
evana
685 bodů
6.5
Nicol Kidman se každé ráno probouzí s vygumovanou hlavou a neví kde je a kdo je ten chlap vedle ní v posteli. Není to ale díky divokému večírku nýbrž tím, že trpí amnézií. Podle fotek v koupelně jí to začíná za chvíli docházet. Pak je tu i manžel Colin Firth, který je již připraven s fotoalbem v ruce a se stručným shrnutím posledních 10 let jejího života. Colin všechno zvládá zmatené Nicol vysvětlit během vstávání a snídaně a pak už spěchá do práce. Nicol bloumá neznámým domem dokud jí nezavolá její doktor a nenasměruje ji ke schovanému foťáku ve skříni, na který si Nicol po večerech nahrává takový deník. A tady na scénu přicházejí pochyby, podezření a honba za pamětí. Kdo jí z hlavy vymlátil všechny vzpomínky? Colin Firth tady pro změnu hraje toho špatného a to mu sluší a Nicol Kidman předvádí svoje vyděšené oči a svou křehkost, čímž mě nudila. Film začne být zajímavý až těsně před koncem. Jinak to postrádá napětí. Knihu jsem nečetla, ale film asi nedokázal pojmout rozsáhlejší děj a souvislosti, které by to mohly udělat zajímavějším. Klasický americký objímací a uslzený happy end tomu taky moc nepřidal.
Judinka
Judinka
627 bodů
8
Velmi povedený film s excelující Nicole Kidman, které zdařile sekunduje Colin Firth. Mnohým připomene velmi zdařilé Memento a překvapí i řadou velmi zajímavých zvratů, nenechávajících diváka v klidu. Paměť skrývá mnohá zákoutí a někdy je velmi těžké zorientovat se ve vlastní mysli, když se nemůžete zcela spolehnout na svou paměť. Je velmi těžké zorientovat se ve vlastním životě, když ho prožíváte každý den znovu a znovu.
hrona
615 bodů
7.5
Nu, tak tedy. Co se týče hereckých výkonů, není absolutně co vytknout, vynikající psychologické vykreslení, jak od Kidmanky, která ze záběru nesleze, tak od Firtha i Stronga. Bohužel tentokrát to celé padá na logice. To co film prakticky vynáší po stránce dějové, jako opravdu zajímavý nápad, sráží naprostá nelogičnost v chování všech zůčastněných, potažmo i obvyklá otázka - proč? Více říci nelze.
hofmi
hofmi
532 bodů
7.5
filmové psycho ale jinak nic moc víckrát to vidět nemusím
Melissa
19 bodů
3
Tradiční thriller opřený o ztrátu paměti, kde nemůže nikoho nic moc překvapit, protože možností je velmi omezené množství. Nehodlám prozradit pointu, ale nakonec se mi zdálo, že ten, kdo měl být "zlý" se vlastně k hrdince choval lépe než ten "hodný".