Ben Hur

80%

Komentáře a recenze 31

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
8
I za těch skoro 60 let neztratil Ben Hur ani špetku ze své kvality. Stále je působivý a epický jako tomu v den premiéry. Ačkoliv je snímek výborný,tak těch 212 minut je prostě příliš dlouhých a na jeden zátah skoro neshlédnutelné. Scéna ze závodu koňských spřežení je bezchybná a patří k tomu nejlepšímu co ve snímku můžete vidět. Charlton Heston se pro tuto roli narodil. Velkofilm jak má být.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9
Skvělý dlouhometrážní výpravný film. Člověku se nechce věřit, že některé scény mohly být natočený před šedesáti lety. Kaskadéři se museli činit. Příběh Ben Hura je trošku neuvěřitelný, ale perfektní. Vše zasazeno do období života Ježíš Krista, takže je to vlastně i trošku naučné. Výborná podívaná.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
Velkolepá nestárnoucí klasika všech klasik. Ve své monumentálnosti a expresivitě překračuje veškeré cítění k dané látce. Nádherná kamera, mohutná výprava, ohromné množství komparzistů, zkrátka je zde v každé vteřině vidět, že se na filmu nešetřilo a dělal se s láskou. Silný scénář už snad ani být lepší nemohl. Co se týče trikových částí, tak se jedná o to nejlepší, čeho mohli ve své době dosáhnout. Film právem patří do zlatého fondu světové kinematografie.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Příběh Forresta Gumpa biblického světa mě zajímal už dlouho, ale jeho enormní délka mě neustále odrazovala. Nakonec jsem si ho pustil a musím říct, že byla chyba to odkládat. Film odsýpá docela rychle a příběh, výprava a režie odvádějí skvělou práci. Hlavně jsem se těšil na proslulý koňský závod, který je až na směšně zrychlenou úvodní přehlídku opravdu perfektní. Není to ale jediná přednost. Ben Hur je jedním z filmů, na které se kvůli jeho délce podívám jen jednou, ale určitě to je filmový zážitek. Hodnocení 80%-90%.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Film se stal kasovním trhákem a při udílení Oskarů jich získal rekordních 11. Totéž se podařilo Titanicu a Pánu Prstenů: Návrat krále, ale žádnému jinému v historii. A i když Ben Hur vyhrál cenu za nejlepší film, producent snímku s jí nemohl odnést, protože těsně před vyhlašováním výsledků zemřel. Z dnešního hlediska je Ben Hur symbolem kvalitně odvedené inteligentní zábavy, která neurazí jak náročného diváka, tak diváka, který o filmu vůbec nic neví. Díky Kinoboxu jsem film viděl na velkém plátně v Hostivaři, což je s televizí nesrovnatelný zážitek. Hudební motivy Miklose Rozsy jsou mimořádné a scéna s vozataji je prostě dokonalá. Užil jsem si i strukturu materiálů, kdy bylo na velkém plátně vidět kašírování sloupů nebo malované dekorace. Každopádně film se mi opravdu moc líbil.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
I přes své viditelné známky stáří a úděsnou stopáž stále nablýskaný filmový klenote - jestli má někdo opravdu právo honosit se titulem "velkofilm", tak je to právě oddaný a vytrvalý Ben Hur směřující za pomstou, trpící v těžkých galejích a sledující poslední vydechnutí Ježíše Nazaretského. Výprava je úžasná, velkolepost na nás dýchá z každého záběru a vše vrcholí závodem v koňských spřeženích, který i nyní stále patří mezi nejlegendárnější a nejúchvatnější scény, jaké kdy byly natočeny. A konečně skvělý Charlton Henston, jenž se pro tuto roli zřejmě narodil a dodal jí obrovské charisma. Takže nakonec rád odhlédnu od té mírné zdlouhavosti a jen smekám klobouk před režisérem Wylerem za to, co dokázal v 50. letech vyprodukovat za dobrodružnou podívanou.
sabule
14 227 bodů
7
Filmová klasika s velmi dobrými triky a na svůj čas hodně povedený historický velkofilm.
bayern
13 716 bodů
6.5
Velkofilm,který se opravdu na svojí domu dost povedl velmi dobré triky.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
6
Typický starý film, který v roce 1959 a možná ještě 30 let potom musel být opravdu 'něco', ale dnes už nedostahuje takových kvalit v porovnání s jinými filmy. Laťka kvality se posunula výš a tento film k ní už nedosahuje. Tu pompézní velikost jsem přestal žrát jakmile jsem si všiml, že je využívána neustále. Kdyby tam byla scéna, jak Ben Hur sedí v kadibudce, tak i v tu chvíli by tam hrála ta oslavná skladba. Zdlouhavé zbytečné scény, špatné fázování a na dnešní poměry už nedostatečná akce z filmu už na dnešní poměry dělá něco podprůměrného. Jsem rád, že jsem ten film viděl. Bohužel však tento počin ukrutně zestárnul, tufíž intenzita a velkolepost ztratila efekt a se mnou ten film vůbec nehnul. Přestože remake z roku 2016 není, jaký by si námět zasloužit, tak je však přitažlivější. Ano, chybí pompéznost, avšak alespoň to není tak táhlé a scény z galejí se vám vryjí do paměti - za předpokladu, že máte smysl pro akci jako takové.
kubas369
4 086 bodů
8
Velkolepý velkofilm toho nejtěšího kalibru je jen škoda, že se s toho postupem času stala až taková křesťansko-katolická agitka.