Očista

61%

Komentáře a recenze 33

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
4.5
Námět je originální,ale bohužel zbytek za ním hodně zaostává. Očista je pro mne hodně sterilním hororem u kterého jsem nezaznamenal žádné napětí a už vůbec strach o hlavní postavy. Mohl zde být aspoň nějaké převratné množství gore scén,ale na to buď nebyly peníze,nebo se tvůrci chtěli držet při zemi.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Někdo se vám znelíbí? Jeden den v roce ho můžete jít zabít. Trestní zákon je na tu dobu pozastaven a ti, kteří některé prvky společnosti považují za přebytek, mohou tak onu společnost očistit. Zkrátka nastane doba dvanácti hodin, kdy je slovo anarchie slabé slovo. Snímek se dá námětem považovat za podobný ve snímku „Zabít a zemřít: Hráči - série, sedmá“ (2001), kde se zabíjí hráči vybrané vládou v reality show. V Očistě už mohou jít všichni proti všem. Děj o dobývání rodinného domu hodně připomíná snímek „Přepadení 18. okrsku“ (2005), kde se pro změnu dobývá policejní stanice. O děsivé momenty sice není nouze, ale i tak se v násilnostech zase až moc netlačí na pilu. Tempo je sice pomalejší, čímž se některé scény mohou zdát natahovaně, ale i tak není o napětí nouze. Scénář je vlastně takřka bez děje. Prostě se dobývá dům, ve kterém se všichni naopak snaží přežít a to je vše. Poselství o přehnané nenávisti občanů k druhým, jaké ostatně známe ze sociálních sítí, je naprosto neoddiskutovatelné. Hodně to k zamyšlení nad sebou samým.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Opakované zhlédnutí tomu docela pomohlo, byť pořád je to především sbírka klišé omotaná okolo humpolácké alegorie, která neustále nahlas deklamuje své mechanismy, aby je pokud možno každý pochopil.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Řemeslně podařené, navíc casting se povedl na jedničku (až na toho malého kluka, kterému měl Hawke vpálit pořádnou facku hned několikrát), ale ten nápad fakt není nějak zvlášť nosný (a výsledný scénář je vlastně až debilní). 4/10
lamps
lamps
15 150 bodů
7
Očista sice vždycky bude pro většinu filmových labužníků, kteří jsou schopni bez úhony pozřít pouze hlubokomyslné, scénáristicky vybroušené příběhy, nestravitelným soustem, ale pro mě, televizního matadora, jehož nároky se při sledování filmu rozptylují i do oblasti zábavy a čistého potěšení, představuje DeMonacův ambiciózní projekt trefu do černého. Film nezaujme ani tak po své hororové rovině, která je spíše průměrná a dost předvídatelná, ale zásluhou výtečného námětu vkládá divákovi do hlavy řadu otázek a paralelně s gradováním příběhu si na něm i násilně vymáhá odpovědi. A tak jsem se zase po dlouhé době u televize sám sebe ptal: Co bych asi udělal já? Rozhodně nechci nikoho přesvědčovat o tom, že Očista je snímkem morálně vyspělým, protože vzhledem k velmi triviálnímu pojetí scénáře na to prostě nemá, ale stojím si za tím, že oněch 12 hodin legálního vraždění a násilí bylo vystiženo velice naturalisticky a věrohodně. Zlo je součást lidí stejně jako láska a tenhle film, jakkoli upravený pro masy, to docela nepříjemně zobrazuje.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Mnohokrát viděn stejný styl. Barák - pár psychopatů - pár vražd. Mělo to šmrnc, ale podobných filmů už je hodně.
M3lios
M3lios
9 140 bodů
2
/DNES BUDEM TROCHA VYTOČENÝ!/ Zaujímavý nápad ,ktorý ani zďaleka nedosiahol svoj plný potenciál. Urobiť film o tom ,čo keby sa Amerika stala na jeden deň Anarchistickým štátom znie ako super nápad a aj bol....no bohužiaľ vždy mám smolu ,že sa super námety musia pchať neschopným režisérom ,ktorý nevedia točiť filmy. Vo filme sa mohlo stať čokoľvek. Mohli tu byť horiace autá ,kulty ,masové vraždy skrátka úplne čokoľvek. A ,čo dostanem? Posratý dom, v ktorom sa do konca až na posledných 10 minút nič nestalo!!! Nič sa tam nedeje a potom sa tam v posledných minútach spustí krvavá režba a BUM! Koniec Očisty....TO MYSLÍTE VÁŽNE!? Prečo každý nádejný psycho triller / horor sa premení na krvavý paškvil!? 30% Za predvídateľný dej ,suchý príbeh a za neskutočné trápne herecké výkony záporakov ,ktoré nemajú v sebe ani štipku hereckého talentu a ich činy vôbec nedávajú zmysel. Nerealistická slabota ,ktorá si fakt nezaslúžila ďalšie pokračovania ,pretože ani tie nestoja za moc...
Matli
Matli
8 300 bodů
6
Námět je určitě výbornej a originální, ale kdyby se toho chopil někdo jinej, někdo lepší, tak by z toho mohla být klasika, takto je to rychle zapomenutelnej průměr. Thriller to je určitě, není to špatný, dá se na to koukat, prostě čistej průměr. Jen to chtělo delší stopáž s lepším scénářem. 58%
Kinghome
Kinghome
5 293 bodů
6
Na začátek bych chtěl říct, že s očistou naprosto souhlasim a něco podobnýho bych zorganizoval i tady v ČR. Chtělo by to tady čas od času pročistit. Začíná se tu vyskytovat čím dál tím víc špíny. No a teď k filmu. Toho malýho hajzla bych vyhodil i s tim houmlesákem ven, kdyby mi tohle udělal. Chudák Ethan pak nevěděl co dělat a chtěl se zachovat stejně, jako by se zachoval každý, jenže pak mu najednou ruplo v bedně a celý to posral. Největší problém tohohle filmu je to, že sami autoři neví, co chtěli natočit. První hodina filmu se tváří jako psychologický thriller, kde se utváří osobnost Jamese, jenže pak jakoby si režisér šňupnul špatnej matroš a udělal z toho primitivní vyvražďovačku s pokusem o zvrat v posledních minutách. Ten zvrat byl tak debilní, že to celý film ještě zhoršilo. Příšerný zklamání. Tohle měl bejt horor roku, kterej se mohl podobat Funny Games USA, ale je to akorát šedej průměr a zkurvenej potenciál. Škoda. http://www.youtube.com/watch?v=WJaTyVR8YXM Konečný řešení!!
Toren
Toren
5 145 bodů
4
4/10. Koncept je fajn, ale čekal jsem víc. To, že vám ve filmu hraje Ethan Hawke a nevyužijete ho... neodpouštím! Snad se tvůrci v dalších dílech odvážou.