Kód Enigmy

80%

Komentáře a recenze 73

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
6
Slovo,které by tento film vystihlo je - Průměrný. Herci byli dobří a scénář byl určitě skvělý,ale celé to na mne působilo mdle a nezáživně. Přitom samotný příběh má výborný potenciál a historickou hloubku,kterou tvůrci bohužel nedokázali dostatečně využít.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Pěkný film natočený na základě skutečných událostí, aneb jak geniální mozky zkoušejí prolomit kódování Enigmy. Pár záběrů z války, otázka homosexuality a potíže inovátorů s tehdejší admiralitou. NA film se dobře kouká, ale rozhodně z něj nejsem extra unešený. 70%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
6
Byť název napovídá, nejedná se pouze o příběh o prolomení známého kódovacího přístroje, ale především o krušném životě člověka který to dokázal a to o kryptoanalytikovi Alanu Turingovi, kde byla, nevím proč, razantně zvýrazněna jeho sexuální orientace. Jedná se však o pouhopouhý filmový příběh a tak kdo o této události někdy něco četl, tak ví, že ve skutečnosti to celé bylo přeci jen krapet jinak. Období bádání nad přístrojem sice nese v tomto zpracování po dějové stránce něco zajímavého, ale je to tak roztažené, že to velice často nudí a budí nezájem sledovat, jak se to celé bude dál vyvíjet. Pomalé vyprávění sice napomáhá uměleckému dojmu, ale když to nemá žádnou živost a nějakou tu dramatičnost... Příběh je sice silný, ale prostě rapidně nezáživně zpracovaný. Chtělo by to i střihačské nůžky, neboť je to tímto i dost zbytečně dlouhé. Proč tak dlouho sledovat člověka jak s plnou vervou pracuje na odšifrování a jak se mu vedení a spolupracovníci neustále snaží podkopávat nohy. Snímek tedy není zase až tak veliká pecka, jaká mohla jistojistě být.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Nudný scénář je tu kámen na noze velmi schopného štábu. Oproti Teorii všeho ale přece jenom podání trochu vytrhává z rutiny. 3 a 1/2 (Dost nesnesitelný konec to stahuje dolů.)
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Typický zástupce filmu pro školní promítání. Nenadchne, neurazí, ale nějaká dechberoucí podívaná to zrovna není. Na Oscarech bude Allan doufám do počtu.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Kód Enigmy je sevřeným komorním dramatem s odlehčujícími humornými vložkami, které jinak vážnému snímku nesmírně pomáhají. Pokud se neustále hovoří o hereckém sólu Benedicta Cumberbatche, tak to samozřejmě plným právem, ale tento snímek nabízí ještě jiné přednosti. Nominace na Oskara za režii je zde udělena plným právem a co se týká nápaditosti Mortena Tylduma, tak si troufám tvrdit, že je sice méně okázalá než u některých Iňárrituových nesmyslných kamerových exhibicí v podobně komorním Birdmanovi, jako třeba čtená zkouška ála Matrix, ale třeba navazující střih letícího torpéda a típnuté cigarety mi přijde mnohem rafinovanější. Kód Enigmy je špičkově natočený film s dokonale zvládnutým řemeslem a skvělými hereckými výkony. Základem je ovšem kvalitní scénář a pečlivě odvedená režie.
lamps
lamps
15 150 bodů
8
Suverénní řemeslná prácička, v níž se slabiny nacházejí jen velmi těžce. Ale to bude nejspíše tím, že na této životopisné úrovni, kde ambice směřují od první klapky ke zlatým soškám, se zkrátka chyby nepřipouštějí. Film je pravda velice chladnou, emocionálně odtažitou výpovědí o významném životním úseku svého neméně chladného geniálního hrdiny, která působí příliš strojeně i díky výkonu mistra Cumberbatcha, jenž prochází celým příběhem s neměnným výrazem "matematického blbouna", ale zároveň se jedná o nesmírně poctivou, sympaticky staromódní žánrovku, která splňuje takřka všechny předepsané filmové vzorce, a to včetně onoho Cumberbatchova projevu, neboť věrohodněji ztvárnit matematického blbouna asi nelze. Pochvalu si ale zaslouží i Alexandre Desplat, lidé od kulis a kostýmů a hlavně samotný pan Turing, o jehož velikosti i zásluhou tohoto snímku nyní nepochybuji.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Čekal jsem spíše něco matematicky promyšlenýho a hlavním finálem vyluštění Enigmy a to by mi k Benedictovi fakt pasovalo, ale šlo spíše o jeho život jako celek, ale i tak to bylo hodně dobrý, takže středně silné čtyři hvězdičky :) 79%
Pas
Pas
6 225 bodů
1.5
Cizí peří Další z téměř nekonečné řady snímku které se tváří seriozně ale mají spíš propagandistický úkol jak "narovnat" dějiny či zásluhy v nich přenést na jiného člověka potažmo národ.Pro mojí maličkost snímek velmi nezáživný až nudný a to i svou inscenovaností . Řemeslná práce tvůrců se jim nedá upřít stejně jako snaha o glorifikaci osoby Turinga, jenž skutečně byl jen těžko takovým člověkem jak je ve filmu vykreslen. . Enigmu totiž rozluštili polští matematici Marian Rejewski, Jerzy Rozycki a Henryk Zygalski již koncem roku 1932. Tedy o několik let dříve, než na jejich objev navázali britští kryptologové.Pokud máte zájem se podívat na sice letitý nicméně velice kvalitně natočený snímek na to to téma sáhněte po titulu -sekret-enigmy ke shlédnutí zde https://www.youtube.com/watch?v=rGRu-D8j6ts.
Zbyndex
Zbyndex
3 611 bodů
8
Cumberbatch opět prokázal, že podivíny hrát opravdu umí. Něco jako náš Pavel Liška, i když to je asi tak jediné, co mají společného. No nic, Imitation Game není nijak na první pohled atraktivní film. Tedy pokud opomeneme 5 nominací na Zlaté glóby a nejspíše i nějaké ty na Oscary. Ajéje, trochu takový oxymóron. Ale nevadí, chtěl jsem říct, že téma o nějakém matematickém géniovi určitě zprvu moc netáhne. Nicméně po podrobnější analýze zjistíte, že dát Alanovi Turingovi šanci se vyplatí. Ať herecké výkony, nebo dobrý scénář ve vás zanechají uspokojivé pocity. Posléze i děj nabral na obrátkách a stal se z toho poutavý snímek s fakty o válce, o kterých jsem osobně neměl moc tušení. Já byl spokojen.