Lidice

75%

Komentáře a recenze 48

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Historické filmy zaměřené na druhou světovou prostě umíme a Lidice jsou toho důkazem. Dobová atmosféra je luxusní, herecky solidní a hlavně příběhově zajímavé. Byla otázka času kdy se tématu Lidic někdo ujme,přece jen je to materiál říkající si o zfilmování. Vyčítat snímku,že hraje na city je trochu irelevantní. Od takového tématu jde čekat,že bude v divácích vzbuzovat lítost a smutek.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Lidice si už dlouho zasloužily celovečerní film a jsem hodně rád za to, že to dopadlo takhle skvěle. Atmosféra hutná, válečná doba dobře zpracovaná, děsivé scény jsou mrazivé a skvělý Karel Roden k tomu. Opravdová perla naší kinematografie 21. století.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
4
Kdyby tahle stupidita vznikla v Americe a vyprávěla o amerických dějinách, jinak byla ale natočena na stejné úrovni, všichni Češi by se tomu vysmáli a poslali to rovnou do těch nejodpadnějších končin. Já mám úctu k Lidicím, to ale neznamená, že musím automaticky přijmout jakýkoliv film o nich. Nebudu to ale s negativizmem přehánět. Když už nic, jsou Lidice na naše poměry dobře zvládnuté řemeslo, byť bez náznaku tvůrčí invence.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Ou, tak tohle bolelo. Ale co divím, vždyť už se u nás stalo naprostým standardem zmršit jakkoliv "přitažlivé" téma. Nebýt dějové linky v base (a celkově hlavně Rodena), tak je to vpodstatě nekoukatelné. Je to velká škoda, ale věřím, že spoustě diváků právě to laciné citové ždímání stačí (ti bílí králíčci mě asi budou strašit ve snu ještě hodně dlouho)...
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Lidice jsou kvalitní snímek, který si rozhodně zasluhuje diváckou pozornost. Je profesionálně zpracovaný, zajímavě zahraný. Na druhou stranu, neodpustím si parafrázi na citát mého profesora Pospíšila na fakultě:,,Když vstupujete do kostela, sundejte si čepici a nikoliv hlavu.“ U Lidic to platí stoprocentně.
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Upřímně jsem trochu strach co z tohoto tématu vpraveného do celovečerního filmu vznikne, jestli národní patos či přílišně naturalistický masakr, ale musím říci, že nemám co vytknout.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9
Zajímavý film. Karel Roden předvádí standardně vysoce kvalitní výkon. Závěrečná scéna ve sněhu je výsostně působivá. Hudba Michala Hrůzy je velmi dobrá a mohla by znít klidně i samostatně. Nejemotivnější byla scéna mladých mužů, jdoucích na popravu. Nicméně se z tohoto filmu zas dělá film-modla, a to se mi nelíbí. Podle mě je to POUZE zajímavý film s dobrým scénářem Zdeňka Mahlera. A kdyby skončil u toho Rodena, hledajícího ve sněhu svou už neexistující vesnici, bylo by to asi šťastnější než ukazovat, kolik dívek dostalo jméno Lidice. Ale to je pouze můj názor, třeba právě tohle někomu přišlo zajímavé.
kedl
kedl
6 380 bodů
7.5
První půlka skoro o ničem, druha hraje na city s deprimující hudbou, která v má v lidech vzbudit pocit málocennosti.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
9
Tento film mě svým způsobem okouzlil. Nádherné zpracování hrozného osudu této obce, o které všichni slýcháváme v dějepise. Myslím, že pouze tomut filmu lze pochopit to, co my, jako mladá generace, neznáme. Všechno dokončuje úžasná režie Petra Nikolaeva a velkolepé herecké výkony.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7
Pro mě vynikající kamera, skvěle natočeno, pro někoho možná na hranici kýče, dobrý základ ve scénáři, ale jaksi mě to nikde pořádně nechytlo, nedostal jsem se do děje, neměl jsem s kým v příběhu být, i když mlčenlivý Karel Roden byl zajímavou figurou, zajímavější by pak Roman Luknár,....jenže když měly mít scény vrchol, tak ho měly mít, jenže ty nejtěžší chvíle byly bez patřičného napětí, emoce ( poprava, koncentrační tábor, atentát, mučení )...ano, na film možná za týden zapomenu, mohlo to být zásedně silnější a opravdovější, prožít si to intenzivněji s méně "hrdiny" a dát prostor osobní tragédii, která vždy převýší "masu". Jinak velká gratulace, že se podařilo solidně zaznamenat část našich válečných dějin.