Lidice

75%
Lidice
Ne každý ví, že událost, jež otřásla celým světem, začala jako příběh obyčejného sukničkáře. Václav Fiala se zamiluje do Aničky ze Sudet, doma ho však čeká těhotná žena. Dopis, ve kterém Aničku lživě informuje, že "něco" podnikl a musí do ústraní, poslouží krátce po atentátu na Reinharda Heydricha jako záminka k vyhlazení Lidic. Skutečnou událostí je inspirovaný také příběh druhého hrdiny Františka Šímy, který nešťastnou náhodou při opilecké rvačce zabije svého syna. Vyhlazení Lidic tedy přežije nic netušíc ve vězení a po válce se vrací domů, kde ho čeká holá pláň. Stane se tak paradoxně jediným lidickým mužem, který přežil tuto tragédii. S cejchem vraha není však žádoucí. Film Lidice vychází ze scénáře Zdeňka Mahlera Nokturno, který získal v roce 2007 Cenu Sazky za nejlepší dosud nerealizovaný scénář.



Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
7.5
Historické filmy zaměřené na druhou světovou prostě umíme a Lidice jsou toho důkazem. Dobová atmosféra je luxusní, herecky solidní a hlavně příběhově zajímavé. Byla otázka času kdy se tématu Lidic někdo ujme,přece jen je to materiál říkající si o zfilmování. Vyčítat snímku,že hraje na city je trochu irelevantní. Od takového tématu jde čekat,že bude v divácích vzbuzovat lítost a smutek.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
Lidice si už dlouho zasloužily celovečerní film a jsem hodně rád za to, že to dopadlo takhle skvěle. Atmosféra hutná, válečná doba dobře zpracovaná, děsivé scény jsou mrazivé a skvělý Karel Roden k tomu. Opravdová perla naší kinematografie 21. století.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Kdyby tahle stupidita vznikla v Americe a vyprávěla o amerických dějinách, jinak byla ale natočena na stejné úrovni, všichni Češi by se tomu vysmáli a poslali to rovnou do těch nejodpadnějších končin. Já mám úctu k Lidicím, to ale neznamená, že musím automaticky přijmout jakýkoliv film o nich. Nebudu to ale s negativizmem přehánět. Když už nic, jsou Lidice na naše poměry dobře zvládnuté řemeslo, byť bez náznaku tvůrčí invence.


Dodatečné informace

Původní název:
Lidice (více)
  • Česká republika Lidice
  • Česká republika Das Massaker von Lidice
  • Česká republika Fall of the Innocent
  • Česká republika Opération Lidice
  • Česká republika Operation Lidice, L'Histoire D'Un Massacre Nazi
  • Česká republika Лидице
Premiéra v ČR:
2. 6. 2011
Distributor:
Bioscop
Země původu:
Česká republika, Česká republika, Slovensko
Přístupnost:
12+

Podobné


Powered byJustWatch