Protektor

74%

Komentáře a recenze 22

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Jak se zaplést omylem do atentátu na Heydricha? Protektor je na jednu stranu solidní blbost, ale natočeno je to hezky, kolaborace, protektorát, krásné lokace i kostýmy a slušné herecké výkony našich předních herců.. za mě povedený film, na naše poměry určitě.. 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Vynikající film téměř nejen na naše poměry. Škoda jen, že pár věcí mi přišlo nedotaženo, hlavně vztah ústřední dvojce, která se celý film nějak míjí.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
I v malém českém rybníčku se někdy daj vylovit kolosální úlovky. Po Normalu je tohle asi vizuálně nejvymazlenější snímek za poslední roky, během děje mi navíc chvílemi vyskakovaly vzpomínky na "Musíme si pomáhat" - a tohle nemyslím jako nějakou výtku nebo urážku, spíš naopak. Hlavní herecká dvojka úžasná, ale i vedlejší role byly výtečné a konečně zase někdo ukázal, že se v českém filmu nemusí točit pořád stejná partička cca 20 lidí...Celkově snad ani nejde Protektorovi moc co vytknout. A k té naprosté dokonalosti (5 hvězd) chybí jen kousek...8.5/10
avenis
avenis
8 061 bodů
7
No, rozhodně se filmu nedá upřít určitá originalita v prolínání reality a filmovo-fantazijního světa. Je tam taky hodně zrcátek té těžké doby, ale chybí to tíživé bolestné vykreslení gestapáckých praktik. Sice v náznacích sledujeme pár povyhazovaných skříní a zkrvavených tváří, ale je to takové odlehčené, okrajové. A to je možná dobře. Cyklistické téma tak úplně nechápu, jaký to má mít význam, jakou to má mít paralelu... Herecky se mi všichni líbí, dobové šaty, boty a účesy jsou za jedna. Stylizovaná hudba... ale proč ne. Co je pro mne hlavní - memento. Uvědomění, že by se to všechno mohlo jednou vrátit a že to nikdo z nás nechce.
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
10
Nikoliv bezchybné, ale tak dospělé, vyzrálé a striktní, že se nelze zlobit. Suverénní důkaz toho, že omílané stesky nad nedostatkem peněz, témat, dobrých herců atp. jsou jen prachsprostým alibismem, kryjícím prostou neschopnost. Až budu umírat, chci u sebe Slámu, až umřu, ať to na celuloid hodí Najbrt. Bravo.
Cettlovka
5 032 bodů
10
Jelikož tuto dobu ve filmu i v knihách vyhledávám, nemohla jsem se dočkat jeho uvedení do kin. Úplně mne nadchlo to "jiné" pojetí tohoto zlého období. Jana Plodková, dříve pro mne neznámá, se mi velmi líbila a tolik(netuším proč)neviditelný Marek Daniel taktéž. K tomu navrch skvělá hudba od Midi lidi a už je film mezi mými nejoblíbenějšími.
kilby1989
kilby1989
4 397 bodů
6
Musel jsem na to koukat na třikrát. Obyčejnější film jsem snad ještě neviděl. Celkově na tom ani není nic co by se dalo kritizovat, ale prostě je to nuda bez špetky nápadu a originality. 58%
Petrson
Petrson
4 166 bodů
7
Provedení Protektora je nadmíru zajímavé, i když má slabší scénář, je plochý a herci hrají od začátku do konce stejně, teda zejména v případě hlavní role. Trochu malinko chvílemi nuda, ale výtvarně výborné, zejména kamera a dekorace jsou OK. Překvapivě je to lehce televizní, srovnatelené s Operací Silver A, ale Protektor tak nešlape, i dkyž se hodně jezdí na kole. Nic méně přesto lepší film v rámci roku 2009.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
8.5
Kdo má jedno varle, ať zvedne pravou ruku..! Tak ten rakouský syfilitický čalouník tvrdil, že Čech je cyklista, co se nahoře hrbí a dole šlape a já za sebe dodávám, že pokud má úsměv na tváři, vyjede i sebeprudší kopec. A bez řetězu.. Skvělý výkon českého Pee-Wee Hermana M.Daniela, zvuk a hudba snesoucí světová měřítka (ten "cyklistický" motiv je úchvatný, úplné Vertigo) a temná atmosféra protektorátní Prahy, jenž vypadá, jako by se nad ní střídala polární noc se smogovou inverzí, nicméně s ohňostrojem superlativů bych byl u Najbrtova dramatu o odvaze a zbabělosti v odporné době přeci jen zdrženlivější.
MajklCZsk
MajklCZsk
2 369 bodů
8
To, co mi v současných filmech velmi chybí, je apel na emoce. Tato Najbrtova paráda je úchvatnou melancholickou dráhou, odehrávající se na pozadí ponuré atmosféry Protektorátu. Snímek nám pak ukazuje výborné herce a dokazuje, že Marek Daniel neumí jen nadávat coby legendární Tonda Blaník :-)