Lištičky

41%
Lištičky
Au pair Alžběta (23) se zoufale snaží vytvořit si svůj nový domov v Irsku tím, že si chce najít chlapa za každou cenu. Částečně proto, že její skutečný domov na Slovensku bude brzy srovnán se zemí kvůli nové dálnici, ale hlavně má své osobní důvody. Její starší sestra Tina (27), zasnoubená s Irem Stevem (30), jí chce pomoct, cítí, že jí to dluží. Alžběta ale její pomoc kategoricky odmítá a zdá se, že na idylický bezstarostný život Tiny se Stevem žárlí.


Scénář:

xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Wyler je jeden z nejméně nápadných filmařských géniů. Nemůžu říct, že bych o něm nějak přemýšlel a vnímal ho jako vzor pro kohokoliv, ale po rozkliknutí jeho profilu na mě najednou vykoukne několik pětkových filmů. Vlastně asi u žádného režiséra nemám tak velký nepoměr pětkových hodnocení vůči mému (ne)zájmu o něj. Vím, že tenhle wylerovský paradox není novinka, k Lištičkám mě ostatně přivedla část Bazinovy knihy, která se věnuje právě tomu, proč Wyler tak zapadá i přes svou genialitu. A vážně na zatím žádném jeho filmu, co jsem viděl to není patrnější. Tiše bezchybný a nekompromisně nadčasový film. Samotná práce hloubkou obrazu mě vyloženě nestrhává, ostatně kdyby mě strhávala, tak by Wyler selhal, ale rozhodně je velmi impozantní a stává se základem intenzivního zážitku, kde nepatrný pohyb vyvolává nejsilnější reakci. Sice mi je bližší baroknější pojetí s trochou té exhibice, ale jednou za čas neuškodí ani takováhle precizně čistá práce.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
2
Film, který úplně mylně inzeruje, že je o imigratkách a vztahu dvou sester. Je to jen a jen o holce, která to nemá v hlavě v pořádku, a důvod proč, nepříliš dobře motivovaný, nám odhalí až v závěru, čili předtím jen pasivně sledujeme agresivní postavu, které nelze rozumět.

Dodatečné informace

Původní název:
Lištičky (více)
  • Česká republika Lištičky
  • Česká republika Little Foxes
Premiéra v ČR:
17. 9. 2009
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika, Irsko, Slovenská republika
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
1,8 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění