Šílení

74%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7.5
Šílení je šílenost a bizár od začátku do konce. Skvělá režie, perfektní Jan Tříska a ostatní moc nezaostali a předvedli v tomto osobitém dílku bez výjimky nadprůměrný výkon. Snímek si nebere servítky.. nahota, popírání boha, smysl života.. vše doplněno "masitou pohádkou". Vynikající nevšední kousek z České dílny.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Jasné, přímočaré, doslovné. Švankmajer je opět podivný surrealista, ale to nic nemění na tom, že se mi Šílení z jeho celovečerní tvorby líbilo nejvíc. Vlastně je to docela normální film. Napínavý a dobře natočený normální film. Z jeho sledování rozhodne nebudete chytřejší ani poučenější, nejde stimulující umělecké dílo, vůči čemuž se Švankmajer ostatně vymezuje. Sice je podivné, že ve své předmluvě slibuje čistokrevný horor, aniž bych měl pocit, že se ve filmu bylo čeho bát, ale tohle dílčí selhání mi nezkazilo zážitek. Nevím však, jak velké ambice režisér měl - Šílení žádné velké ambice rozhodně nenaplňuje. Užil jsem si ho na úrovni milého béčka.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Ve filmu exceluje Jan Tříska, který svým šíleným ,,over the top“ divadelním projevem dodává filmu potřebný rozměr a i důležitou nadsázku. Přesto je film tentokrát spíše horrorem než černou komedií, která obsahuje řadu alegorií a filozofických úvah. Po velké návštěvnosti Otesánka však Šílenství zdaleka nepřitáhlo do tuzemských kin tolik zájemců. Česko film nominovalo na Oskara za nejlepší zahraniční film a minimálně filmařská obec, tak definitivně stvrdila, že vzala Švankmajera mezi sebe.
Cettlovka
5 032 bodů
8
Tohle je opravdu šílený!!! Nic podobného snad u nás ani není :-) Uchvátil mne Markých Jan Tříska a Dr. Murlloppe Jaroslav Dušek. Trochu méně radosti jsem měla z Anny Geislerové, když jsem zjistila, že ve snímku také hraje(na můj vkus až moc obsazovaná herečka), ve finále ale i jí role padla. Doporučuji všem, kdo se chtějí na chvíli zbláznit.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
6
Jsem z toho díla na rozpacích. Švankmajer cituje Foucaulta, ale míjí se s ním. Provádí revoltu - podobně jako Romero v Zemi mrtvých - poměrně archaickou formou, a přitom surrealismus by měl být avantgarda (ale tou už je jen historicky). V zásadě je mi ten film sympatický i PRO svou křečovitost.