Šílení

74%
Šílení
Podle vlastního scénáře natočil výtvarník, scenárista a režisér Jan Švankmajer film Šílení, který označuje za „filozofický horor“ a je opět kombinací hraného filmu s animovanými pasážemi. Tématem jsou absolutní svoboda, civilizační represe a manipulace. Scénář volně vychází z motivů dvou povídek E. A. Poea: „Zaživa pohřben“ a „Šílený psychiatr“. Tyto motivy jsou skloubeny v samostatný děj, který s uvedenými povídkami nesouvisí. Jednou z hlavních postav je Markýz. Tato postava je inspirovaná markýzem de Sade. „Ve scénáři jsem použil některé autentické texty de Sada. Je to film hraný, animace je použita jen skromně ve snech. I když se děj filmu zdánlivě odehrává začátkem 19. století ve Francii, je plný anachronismů a reálií dneška, protože tento film je alegorií současného světa. A blázinec je jeho výstižnou kulisou,“ říká Jan Švankmajer. (oficiální text distributora)



Pete69
Pete69
29 761 bodů
7.5
Šílení je šílenost a bizár od začátku do konce. Skvělá režie, perfektní Jan Tříska a ostatní moc nezaostali a předvedli v tomto osobitém dílku bez výjimky nadprůměrný výkon. Snímek si nebere servítky.. nahota, popírání boha, smysl života.. vše doplněno "masitou pohádkou". Vynikající nevšední kousek z České dílny.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Jasné, přímočaré, doslovné. Švankmajer je opět podivný surrealista, ale to nic nemění na tom, že se mi Šílení z jeho celovečerní tvorby líbilo nejvíc. Vlastně je to docela normální film. Napínavý a dobře natočený normální film. Z jeho sledování rozhodne nebudete chytřejší ani poučenější, nejde stimulující umělecké dílo, vůči čemuž se Švankmajer ostatně vymezuje. Sice je podivné, že ve své předmluvě slibuje čistokrevný horor, aniž bych měl pocit, že se ve filmu bylo čeho bát, ale tohle dílčí selhání mi nezkazilo zážitek. Nevím však, jak velké ambice režisér měl - Šílení žádné velké ambice rozhodně nenaplňuje. Užil jsem si ho na úrovni milého béčka.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Ve filmu exceluje Jan Tříska, který svým šíleným ,,over the top“ divadelním projevem dodává filmu potřebný rozměr a i důležitou nadsázku. Přesto je film tentokrát spíše horrorem než černou komedií, která obsahuje řadu alegorií a filozofických úvah. Po velké návštěvnosti Otesánka však Šílenství zdaleka nepřitáhlo do tuzemských kin tolik zájemců. Česko film nominovalo na Oskara za nejlepší zahraniční film a minimálně filmařská obec, tak definitivně stvrdila, že vzala Švankmajera mezi sebe.

Dodatečné informace

Původní název:
Šílení (více)
  • Česká republika Šílení
  • Česká republika Lunacy
Premiéra v ČR:
17. 11. 2005
Země původu:
Česká republika, Slovenská republika

Podobné