Český sen

74%
Český sen
Plakát traileru

31. května 2003 - je pár minut před desátou dopolední a na parkovišti v pražských Letňanech se tlačí více jak 3000 nedočkavých lidí. Mnozí z nich svírají igelitky, někteří jsou vyzbrojeni taškou na kolečkách. Moderátor z osvětleného pódia nabádá, aby lidé využili přistavené cisterny s pitnou vodou a napili se. Asistentky rozdávají kelímky. Z reproduktorů zazní ještě jednou hyperhymna ČESKÉHO SNU: ?Tak zkus se dívat jako dítě, spousta věcí omámí tě...? Náhle na pódium vybíhají manažeři hypermarketu, vítají se se svými zákazníky a svižně přestřihnou blyštivou pásku. Ochranka odstraňuje kovové zábrany, dav se dává do pohybu. K hypermarketu zbývá ještě 300 metrů. Lidé se rozběhnou... Chvíli na to nejrychlejší z nich oněmní: hypermarket, ke kterému doběhli, je jen velká filmová kulisa... První česká filmová reality show ČESKÝ SEN je celovečerní film o hypermarketu, který nebyl.



Fingon
16 886 bodů
8
... aneb jak Češi naletěli.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Smekám před tvůrci za odvahu jít do tohohle experimentu, který zajisté naštval tolik lidí. A vlastně si pohrává s tolika tématy najednou, jako je manipulace, vypočítavost a znázornění naší povahy, jenž v posledních dvaceti minutách všechno vyplyne na povrch a výsledkem je geniální ukázka české nátury.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
6.5
Skvělý nápad, u kterého je na místě ocenit odvahu i nemorálnost/zlost tvůrců. Na druhou stranu evidentně idea zásadně převyšuje talent i provedení, které spíše balancuje kolem průměru, i díky znatelné dávce štěstí. Z různých rozhovorů přímo sálá velká inspirace Michaelem Moorem, jenže na rozdíl od něj, oba čeští dokumentaristé vychází z většiny dialogů jako poražení, kterým se nepovedlo z vybraných objektů udělat blbce.

Dodatečné informace

Původní název:
Český sen (více)
  • Česká republika Český sen
Premiéra v ČR:
3. 6. 2004
Země původu:
Česká republika
Tržby:
0,02 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch