Non plus ultras

51%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Další česká věc (film tomu říkat nebudu), jejíž význam a účel je jen těžko odhadnutelný.... Mně prostě uniká.... Nevím, jestli to je tím jak neuvěřitelně málo mě zajímá fotbal, nebo tím, že to nemá děj, sympatické postavy, příběh ani pointu, ale radši po tom nebudu pátrat. Prostě podprůměr a nuda.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
6
Film od kterého jsem nic nečekal a nikdo na něj příliš chvály nepěl je na rozdíl od Mistrů ze stejné doby zaměřený na hokejové fanoušky, alespoň určitým pokusem o reflexi fenoménu fotbalového fandovství. Film nese samozřejmě určité neduhy filmového debutu, ale vidět se to určitě dá.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
2
No nečekal jsem od toho kdovíco, jen mě to zajímalo jako sparťana a taky jsem se těšil na pořádný anglický akcent ostrovních rowdies. Bohužel se mi dostalo jen trapně nedodělaného filmu, který vpodstatě sám neví, co chce. Většinu času je vypravěč David Novotný, aby ho v několika scénách vystřídal Vladimír Dlouhý. Cože?!? Výkony byly slušné, i když na těch vypitých mozcích toho snad moc zkazit nejde. Psychologie postav nulová, čili jakákoli potenciální snaha o moralizování a věrné vykreslení životů těchto lidí na okraji společnosti, tak hezky zobrazené třeba v Romper Stomper, se naprosto míjí účinkem. Celková rozsekanost filmu do jednotlivých epizod je taky na škodu, obzvláště když ani jedna z nich nekončí pointou. Prostě dementní film, který měl zajímavý potenciál být tak trochu jiným rowdie dílem, ale asi utopil většinu peněz na naprosto zbytečných scénách v Lucerně, Rudolfinu a podobně. Škoda, no, režisérovi bych do rukou štáb a prachy už nesvěřil (což se, při pohledu na jeho filmografii, české kinematografii povedlo, takže hurá).
Sarpele
Sarpele
2 434 bodů
2
Jakub Sluka se ve svém filmu naprosto jasně snaží obhájit fandovský způsob života. Hlavní hrdina= prototyp správňáka. Miluje maminku,je hodný na sestřičku, umí se chovat jako gentleman (scéna v tanečních) a je vlídným vzorem pro své kamarády. Bejčák je v podstatě věšák na kladné vlastnosti. Naopak angličtí rowdies nám mají ukázat, že ty skutečně ohavné a násilnické způsoby jsou správňáckým českým fanouškům naprosto cizí, že vždycky přicházejí zvenčí, a že jejich nositelé jsou opovrženíhodné živly (o čemž nás má definitivně přesvědčit homosexuální scéna). Pokud se český fanoušek dopouští násilí, je to v podstatě z mladické nerozvážnosti, ze které vyroste, protože má mezi fanoušky své ušlechtilé starší vzory (Bejčák). A další negativní postava filmu - hnusný intelektuál, představovaný V.Dlouhým. Nejenže to není pořádný fanoušek a má takové zvrhlé zájmy jako vážná hudba, ale navíc je to křivák, jenž hrdinovi (Bejčákovi, který mu notabene kdysi zachránil zdravou kůži) podle přebere děvče. Místo aby se o ni chlapsky porval před hospodou. Slukův film je nebezpečný proto, že je povedený. Podle reakcí mnoha recenzentů je totiž jasné, že mu na to skáčí i lidé starší dvaceti let.