Borgman

67%
Borgman
Plakát traileru

Co byste udělali, kdyby jednoho rána u vaší luxusní vily zazvonil bezdomovec, tvrdil, že dobře zná vaší ženu a chtěl se vykoupat? Richard mu pořádně nandá. Jeho ženě Marině je to ale trapné, a bezdomovce, který se představuje jako Borgman, pustí dovnitř. A tak to celé začne. Nejen, že se Borgman z vily už nehne, ale ještě si na pomoc zavolá své přátele v čele s dost radikální Ilonkou. Vila a její obyvatelé se rychle mění k nepoznání a řada mrtvol s hlavami zabetonovanými v kýblech v nedalekém jezeře se nebezpečně rozrůstá. 

Příběh filmu Borgman je krutý, přímočarý a optimální pro milovníky černého humoru. Jenže kromě toho pokládá i řadu otázek a nechává divákům prostor, aby si ho přebrali po svém. V mnohém připomene postupy české nové vlny, v mnohem zas ironická a přesná severská dramata.

Film získal po svém uvedení v soutěži na festivalu v Cannes 2013 celou řadu ocenění na festivalech v Sitges, Stockholmu, Strasburgu, Haifě a získal také tři hlavní holandské filmové ceny za nejlepší film, režii a herečku v hlavní roli. (Artcam)




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Když by Michael Haneke a Nicolas Winding Refn vychovali dítě, to dítě by točilo právě takovéhle filmy. Já v podstatě nevím, jak to hodnotit. Přišlo mi to zajímavé, ale zároveň mě to moc nebavilo. Všichni moji označení uživatelé až na kusé výjimky dávají čtyři hvězdy, což se tedy nabízí jako neutrální řešení, ačkoliv mi to přijde moc. Ale tři zase málo. Trápím se. To asi Warmerdam chtěl. Tyhle zastřené Funny Games totiž především neustále odkopávala moje očekávání a já se v nich ani na chvíli necítil zorientovaný - to beru jako plus.
sixmonsters
sixmonsters
2 756 bodů
10
Není to tak divné, jak se všude zdůrazňuje... Prostor pro vlastní interpretaci tu je, ale není to zrovna fotbalové hřiště. Spíš taková tajemná komnata. Celé to může fungovat jako zajímavá metafora o záporných silách, které rozvracejí jedno manželství, ale také jako obyčejné drama o mimomanželské lásce, kde vrahem je zahradník. Borgman je ďábel a ta jeho parta je úžasná. Zahradníci v kvádrech demolující zahradu a falešná lékařka, která chodí za pacienty se svou dcerou, jsou prostě nezapomenutelní! Síly chaosu vstaly z hlíny, zbořily, co se dalo, a vrací se zpět.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
7.5
Osvěžující ...velice zvláštní...absurdní...místy surrealistické....černý humor lehce skrytý za mlhou tísnivé atmosféry...opravdu jsem se odreagoval a odpočinul si....svěží...

Dodatečné informace

Původní název:
Borgman (více)
  • Nizozemí Borgman
Premiéra v ČR:
6. 3. 2014
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Nizozemí
Přístupnost:
15+
Ocenění:
Žádná ocenění