Český žurnál

?
Český žurnál
Český žurnál

Jednotlivé díly:


1.-Svobodu pro Smetanu - Film Víta Klusáka a Filipa Remundy zaznamenává mediálně známou kauzu olomouckého řidiče autobusu Romana Smetany, který byl za kreslení tykadel na volební plakáty odsouzen k nepodmíněnému trestu, do jehož výkonu zprvu nenastoupil. Recesistický čin civilního aktivisty frustrovaného tuzemskou politickou situací shledávají různí aktéři dokumentu povětšinou jako legitimní vyjádření názoru a svéráznou formu protestu. Řada z nich vidí Smetanův případ spíš jako absurdní frašku, která v očích veřejnosti znemožňuje zejména současnou domácí vládu a justici. Legitimitu jeho protestu v dokumentu nezpochybní dokonce ani nikdo z politiků, kteří se zaštiťují obvyklými frázemi. Autoři filmu příběh „tykadlového řidiče“ nejen zaznamenávají, ale také do něj angažovaně vstupují. Jejich pozorování ukazuje, že fungování českého právního systému a mechanismů spravedlnosti nejsou bezchybné.


2.-Život a smrt v Tanvaldu - Dokumentární detektivka, ve které se autoři vydávají po stopách české xenofobie. V Tanvaldu mají místo náměstí parkoviště a supermarkety. Zima je zmrzlejší než ve zbytku republiky. Rok 2012 tu začal neštěstím. Hodinu a půl po půlnoci zastřelil tanvaldský senior dvaadvacetiletéhojuniora. Šlo o nutnou obranu? Nebýt toho, že mladík byl Rom a střelec Gádžo, vášně by nebyly probuzeny. Vše se navíc odehrálo ve městě zavřených textilek, extrémní nezaměstnanosti a nízké tolerance. Natáčení začalo pár dnů po té nešťastné střelbě. Ukázalo se, že rodiče zemřelého Ladislava žijí na dohled od pána, který střílel. Jak natočit film o neštěstí, aby nebyl bezvýchodný? (oficiální text distributora)

Seriál pokračuje od listopadu 2015 (další díly: Gadžo, Zločin pana Chytila, Já, horník!, Obnažený národ, Pět zrození, Matrix AB, Ubytovny, Blízký daleký východ, Dělníci bulváru, Spřízněni přímou volbou, Pančovaná republika, Rozezlení, Život a smrt v Tanvaldu).
Na výrobě jednotlivých dílů dokumentárního cyklu se podíleli dokumentaristé Vít Klusák, Filip Remunda, Ivo Bystřičan, Ivana Čonková, Martin Dušek, Erika Hníková, Lukáš Kokeš, Tomáš Kratochvíl a Karel Žalud.





p.a.douch
p.a.douch
8 350 bodů
0.5
Takže z tohoto "dokumentárního" seriálu jsem viděl dva díly: "Svoboda pro Smetanu" - proč tolik povyku okolo pana Smetany?? Byl odsouzen a do basy šel dobrovolně, jelikož neodpracoval veřejně prospěšné práce. Takže se o svobodu připravil sám. Dokument o zbytečnosti. 10 %. "Život a smrt v Tanvaldu" - tak to bylo doopravdy něco. Pánové Remunda a Klusák byli, alespoň podle dojmu jaký z tohoto filmu mám, už před příjezdem do Tanvaldu rozhodnuti jak to bylo. Podle toho tento takzvaný "dokument" dopadl. Tendenční běs. 0 % Bohužel jsem na další dílka z tohoto seriálu již neměl sílu a hodnotím to tedy po shlédnutí jen těchto dvou.

Dodatečné informace

Původní název:
Český žurnál (více)
  • Česká republika Český žurnál
  • Česká republika Czech Journal
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění