Baron Prášil

82%

Komentáře a recenze 21

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
6.5
Baron Prášil je dalším významným dílem Karla Zemana kde nechybí spousta nádherných scén,které vznikli jenom díky neuvěřitelné tvůrčí představivosti a šikovnosti českých ručiček. Přesto mne tento snímek po příběhové stránce příliš neohromil a místy mi to přišlo až příliš přeplácané. Herecky kvalitní,ale to se od takových herců jako je Kopecký či Werich očekávat.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
8.5
Další geniální snímek Karla Zemana. Jeho klasické triky a nimace k baronu Prášilovi sedí a perfektně dokreslují příběh chorobného pohádkáře. Není co vytknout - Karel Zeman byl genius. MOžná by si mohl někdo troufnout a natočit remake co vy na to? :) Snad by to nebyl totální propadák i s dnešní technikou.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Fenomenální a světově uznávaný trikový film z dílny neméně fenomenálního tvůrce Karla Zemana. Jeho technické postupy, využití jednoduchých kulis se smyslem pro prostor, trefně vložené barevné filtry a kombinace hraných scén s animací vytvořili neopakovatelnou podívanou všech dob. Ne, tohle se už překonat prostě nedá. Naivita a absurdno je fantazijním kouzlem života Barona Prášila, kterého Miloš Kopecký ztvárnil naprosto neopakovatelně. Přívětivý humor pohrávající si hlavně s lidskou hloupostí nestárne a skvěle pobaví i dnes. Vděčni však můžeme být i výborným hereckým výkonům všech herců své doby. Škoda malého prostoru Jana Wericha, jehož umělecký projev předčí veškerá očekávání. Snímek nepopiratelně patřící do zlatého fondu české kinematografie.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Poctivá Zemanova klasika kombinující anmaci s živými herci. Film je mimořádný zejména obsazením slavných herců v čele s Kopeckým, werichem a Brejchovou, ke kterým měl mistr Zeman respekt, protože do té doby přeci jen točil s dětskými herci a nikoli hvězdami. Ukázalo se, že naprosto neoprávněně. Výborný snímek!
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Moc pěkné. Zatímco ale Cesta do pravěku se vyznačovala také perfektně rytmizovaným vyprávěním, Baron Prášil je především neutuchající a dějově občas nuceně epizodickou přehlídkou Zemanovy úžasné vizuální fantazie, jejíž provedení už možná s rostoucím stářím lehce uvadá, ale ryze kinematografická radost spojená s kreativním rozpohybováním mizanscény neuvadne nikdy. A frajer Kopecký samozřejmě kraluje.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7.5
Hodně dobré. Toto se povedlo.
M3lios
M3lios
9 140 bodů
10
Príbeh je možno až moc surrealistický a vyložene nereálny, to, ale neprekáža v krásnej rozprávkovosti daného snímku. Pán Zeman natočil nadčasové dielo ,na ktoré sa s radosťou pozerá aj po toľkých rokoch. Ani vtedajšia doba a politické zriadenie neboli výhovorky na realizáciu svojich snov, len to bolo o to ťažšie...
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
9
Zeman byl v tomhle borec. Daří se mu vždy nějak překvapit. Efekty dokáže zaujmout i po letech. Jen škoda, že praktické efekty nikdo dnes už asi neocení, zvláště moderní mládež, která žije v světě CGI.
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
4
Zprvu mne to očarovalo. Takovéhle ilustrativní triky jsem viděl prvně. Nepůsobí to filmově, nýbrž knižně a jednotlivé záběry jsem si užíval. Jak však šel čas, tak mne to víc a víc otravovalo, protože po stránce obsahu je to vyloženě odpad. Storytelling i příběh samotný za nic nestojí. Nevadí mi filmy, založené především na vizuální stránce. projekt však musí mít opodstatnění pro upozadění děje. Climax je horror trip, 1917 jenom cesta posla z bodu A do bodu B, ve trojice Wicka po něm všichni jdou a tak není čas na příběh a film funguje ajko demonstrace perfektní bojové choreagrafie. Baron Prášil je však jako dětská knížka pro předškoláky, kde přes celou stránku je obrázek s dvěmi věty uvádějící "čtenáře" do "příběhu" - "Velryba spolkla člun s Baronem Prášilem, který se v jejícm břiše seznámil s posádkou ztroskotané lodi" nebo "Generál potřeboval znát pozice nepřítele a tak Baron Prášil naskočil na vystřelenou dělovou kouli, přeletěl nad bojištěm a zapsal zakreslil informaci." Dialogy jsou pak vyloženě na otřesné ("Baron Prášil se nedá překonat, protože jméno Baron prášil je nepřekonatelné, je nesmrtelné. Proti tomu se nedá nic dělat." nebo "Vaše oči jsou hlubší nežli obloha.") To znamená, že ani herci nemají co hrát a jednotlivé postavy působí toporné i uměle. Lidi tu obdivují Barona Prášila, protože je to takovej kavalír žijící ve světě imaginace a viděli ho lítat na dělové kouli. Já ale tvrdím, že ta postava nemá žádnou plastičnost. Jenom odříkává strojené věty v jakési předurčené póze a je dosazována do zajímavých situací. Vizuální stránku cením, ale scénář film sražel pod úroveň dobrého zážitku. Je to hloupá, nevtipná, levná pohádka, která nudí tak, že to ani ten vizuál nezachrání.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
10
Je zajímavé, jak může být film téměř 60 let starý tak současný. Tak moderní. Je moc dobře, že se některé staré filmy restaurují, aby se zachovaly i pro další generace. Nějaký vybledlý a poškrábaný film by mě tak rozhodně nemohl oslovit. Takto zrestaurovaný film by mohl být i dnes, v 21. století, ozdobou mnohého zahraničního filmového festivalu, i když většina herců je již dávno "na druhém břehu". Jana Brejchová je nádherná, efekty pana Zemana geniální, prostě koncert v každém směru. Tehdy jsme byli v oblasti triků skutečně světovou špičkou. Češi mnoho dokáží i za daleko méně peněz než je zvykem ve Spojených státech amerických.