Baron Prášil

82%
Baron Prášil
Tento film inspirovaný knihou R. E. Raspeho z roku 1785 je skutečnou pastvou pro oči, uši a mysl. Příběh začíná v 18. století v malém městečku, které je neustále okupováno Turky, a kde hraje malá herečka společnost na zakázku pro ministra války a jeho přátele hru o fiktivních dobrodružstvích Barona Prášila. Během představení však do sálu vstoupí starý voják tvrdící o sobě, že je pravým Baronem Prášilem. Tento Baron Prášil pak začne předváděnou hru uvádět na správnou míru. Vyprávění Barona Prášila tak spojuje jednotlivá pozoruhodná dobrodružství, která Baron prožil společně se svými kamarády.



Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
6.5
Baron Prášil je dalším významným dílem Karla Zemana kde nechybí spousta nádherných scén,které vznikli jenom díky neuvěřitelné tvůrčí představivosti a šikovnosti českých ručiček. Přesto mne tento snímek po příběhové stránce příliš neohromil a místy mi to přišlo až příliš přeplácané. Herecky kvalitní,ale to se od takových herců jako je Kopecký či Werich očekávat.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
8.5
Další geniální snímek Karla Zemana. Jeho klasické triky a nimace k baronu Prášilovi sedí a perfektně dokreslují příběh chorobného pohádkáře. Není co vytknout - Karel Zeman byl genius. MOžná by si mohl někdo troufnout a natočit remake co vy na to? :) Snad by to nebyl totální propadák i s dnešní technikou.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Fenomenální a světově uznávaný trikový film z dílny neméně fenomenálního tvůrce Karla Zemana. Jeho technické postupy, využití jednoduchých kulis se smyslem pro prostor, trefně vložené barevné filtry a kombinace hraných scén s animací vytvořili neopakovatelnou podívanou všech dob. Ne, tohle se už překonat prostě nedá. Naivita a absurdno je fantazijním kouzlem života Barona Prášila, kterého Miloš Kopecký ztvárnil naprosto neopakovatelně. Přívětivý humor pohrávající si hlavně s lidskou hloupostí nestárne a skvěle pobaví i dnes. Vděčni však můžeme být i výborným hereckým výkonům všech herců své doby. Škoda malého prostoru Jana Wericha, jehož umělecký projev předčí veškerá očekávání. Snímek nepopiratelně patřící do zlatého fondu české kinematografie.


Dodatečné informace

Původní název:
Baron Prášil (více)
  • Československo Baron Prášil
  • Československo Baron Munchausen
  • Československo The Fabulous Baron Munchausen
Premiéra v ČR:
1. 9. 1962
Distributor:
AČFK
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch