Ring

69%
Ring
Plakát traileru

Během týdne zemře za zvláštních okolností skupina teenagerů, která sledovala tajemné video. Jejich těla byla nalezena podivně zkroucená a jejich oči vypovídaly o tom, že viděli něco hrůzostrašného. Video se ve městě stane mýtem. Pozvolna ale neviditelná síla začne svým smrtícím prstem ukazovat na několik lidí, kteří nejsou schopni odolat své zvědavosti. Jednou z nich je cynická novinářka Reiko, která se brzy proti své vůli octne ve spirále nočních můr plných strachu z nespatřené všudypřítomné hrozby.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
9
Sadako poprvé a v ryze asijském stylu. S viditelně nízkým rozpočtem se povedlo vybudovat úžasně temnou atmosféru, která až zaráží dech. Tak takto mají atmosferické horory vypadat. Pomalu plynoucí děj s jednoduchou zápletkou gradující vyvoláváním hrůzy a beznaděje neumí natočit jen tak někdo. Psychologické vnímání diváka je vedeno do maxima jak vizuální stránkou obrazu, tak i zvukovým doprovodem. Japonští tvůrci na to byli vždy machři a fakt, že se tento národ bojí nejvíce duchů tomu jenom dokládá na působivosti. Tento snímek je jeden z mnoha japonských hororových počinů, který svému žánru dělá čest.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
6
Nevěřil bych, že to někdy napíšu, ale americký remake je zásadně lepší. Tady jsem se spíš k smrti nudil než bál a opravdu oceňuju jen několik kusých scén. Poprvé překonal americký remake japonský originál?
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Americký remake (který jsem jako většina viděl dříve) je příběhově dokonalejší a pestřejší, vizuálně stylovější a filmařsky originálnější. Zatímco u Verbinského snímku jsem byl třikrát na záchodě a po skončení jsem si raději šel vypnout telefon, japonská verze už mi přes veškerou snahu způsobila jen drobné mražení vyvolané velkou měrou tím, že jsem se na film díval 20. září (kdo film viděl, jistě chápe). Když ale odhlédnu od slavnějšího remaku, zůstane mi jeden z nejoriginálnějších a stále i nejnapínavějších hororů vůbec, který se opírá výhradně o skvělý příběh a k silnému diváckému ohlasu nepotřebuje ani krev a násilí, ani hromadu digitálních efektů. Poctivá japonská filmařina, která bude jako zrod velkého fenoménu dobře koukatelná za deset, dvacet a možná i padesát let.


Dodatečné informace

Původní název:
Ringu (více)
  • Japonsko Ring
  • Japonsko Ringu
  • Japonsko Kruh
Země původu:
Japonsko
Rozpočet:
1,2 mil. USD
Tržby:
19,4 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Ring