Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama

56%
Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama
Plakát traileru

Hlavní postavou nového dokumentu je slovenská muzikantka a herečka Dorota Nvotová známá z filmů Děvčátko, Perníková věž nebo komedie O život, a její nepálské alter ego Fulmaya. Tato mladá, inteligentní žena se díky svému pojetí života stává ztělesněním polarity současného světa. Navzdory své pohodlné a poměrně úspěšné existenci v Evropě se vydala na dlouhou pouť s cílem najít sebe sama. Ta ji zavedla až do podhůří Himalájí. V jednom z nejbídnějších a od naší kultury nejodlišnějších koutů světa nachází pokoj a klid. Pomocí jejího nepálského alter ega - Fulmayi - vstupujeme observační metodou do světa dětí na ulici a také do života sirotčince, o který se Dorota stará. Seznamujeme se zde s další důležitou postavou příběhu, tříletou holčičkou nalezenou na ulici a pojmenovanou po své zachránkyni - Fulmaya. Ta nám umožní sledovat zajímavou paralelu dvou dívek stejného jména z naprosto odlišného světa.

Příběh plný autentických situací, jinakosti vzdáleného světa, člověčí opravdovosti a hudby slovenské rockerky, vznikající v koprodukci s Českou televizí, uvidíte v kinech na přelomu března a dubna 2013, kdy jej do českých kin uvede společnost Falcon. Při příležitosti premiéry je plánována i prodejní výstava fotografií z natáčení od Tiny Palu. Výtěžek bude věnován sirotčinci Happy Home v Káthmándú, o nějž se Dorota Nvotová stará. (oficiální text distributora)



xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
0
Kamera dobrá, ale hrdinka je pěkná pí.. hloupá, a to, že ji dokument zobrazuje jako nějaký vzor, je naprosto neobhajitelné. Chybí mi polemická stránka. "Hrdinka" dokumentu celý život utíká, aby když to vypadá, že se našla v Nepálu, při prvním náznaku potíží opět prchne zpátky, místo aby pomohla těm, co ji teprve teď opravdu potřebují. Ze symbolů si to zaslouží spíš otazník a vykřičník, ne srdíčko. Typická ukázka hlupáka ze Západu, který je přesvědčený, že splynul s cizí kulturou, ale ve skutečnosti si ji idealizuje a její reálné podobě odmítá čelit. Navíc dokument jaksi zapomíná vysvětlovat, co se vlastně děje, takže jsme neustále uváděni v mylné dojmy a tím divněji působí, co vidíme. Například když je hrdinka prezentována jako samaritánka, která by se pro chudé rozdala, a najednou si za tučnou hotovost kupuje fungl novou motorku (s tím že neříkám, že si ji neměla koupit, ale že tato scéna nedává smysl vzhledem k vykreslování Nvotové a je matoucí). Jen si představuju, jaký majstrštyk by z tohohle materiálu udělal Werner Herzog.
beseda
beseda
1 931 bodů
9.5
Opravdu milé překvapení. Dorota Nvotová je prostě živel. Film/dokument měl spád, skvělou hudbu i kameru. Po skončení projekce jsem měl pocit, že jsem nabitý nějakou zvláštní pozitivní energií. Přirozený a svérázný projev hlavní aktérky byl naprosto okouzlující. Viděno: 23.05.2013 (předpremiéra/projekce). Mé hodnocení: 95%.
evana
evana
685 bodů
5
Dokument o Nvotové, jejím životě, radostech a strastech a o chudácích dětech v Nepálu. Nvotová jako člověk mi není nijak blízká ani moc sympatická, ale musí se nechat, že v ní něco je - energie a nadšení. Nejzajímavější pro mě byl tenhle dokument spíš v těch situacích, kdy ukazoval život v Nepálu obecně.

Dodatečné informace

Původní název:
Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama (více)
  • Česká republika Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama
Premiéra v ČR:
23. 5. 2013
Distributor:
Falcon
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch