Cesta času

56%
Cesta času

Bezmála čtyřicet let se ve vizionářské mysli jednoho z nejvýznamnějších amerických režisérů Terrence Malicka rodila myšlenka na ambiciózní esej, která nakonec dostala tvar filmu Cesta času. Snímek se nezabývá ničím menším vznikem, vývojem a zánikem známého vesmíru, životním cyklem sluneční soustavy. V centru Malickovy pozornosti pochopitelně leží evoluce různých živých forem, jejich rozmanité podoby, proměny od jednobuněčných organismů až po formování lidské civilizace. Na tvorbě unikátního dokumentu se podílela celá řada významných osobností vědeckého světa, paleontologové, biologové, astrofyzici z prestižních pracovišť po celé Zemi. Rozšířenou celovečerní verzi, která vznikla společně s kratším IMAX střihem, doprovodil poetický komentář slavné herečky Cate Blanchett. Její uhrančivý hlas klade otázky, jež lidstvo provází od nepaměti. Malick tak pokračuje v ohledávání kořenů existence člověka, které dostalo jasnou podobu v ceněném filmu Strom života. (Film Europe)

 

 




Recenze: Cesta času

Kinobox.cz
60%

Film se skládá ze záběrů, které jsou většinou zajímavé a dost často překrásné. Některé jsou zcela abstraktní (zrod mlhoviny? zrod první DNA?), jiné zabírají drsnou přírodu a drsné přírodní jevy (podvodní sopka!), v jiných vidíme CGI dinosaury, a dojde i na nahé domorodé lidi - což jsou buď skuteční domorodci nebo studenti nějaké Liberal College of Arts, ale každopádně jsou natočeni tak, aby jim ani na okamžik nebyl vidět penis.


mojmir.sedlacek
6 033 bodů
6
Hvězdičkové hodnocení v tomhle případě nedává žádný smysl. Nejedná se o dramatický film ani informativní dokument. Malickova báseň je požitkem pro smysly a ztělesněným peklem pro netrpělivého (či ospalého) diváka. Pokud si však chcete vyčlenit chvilku pro své dumavé nitro, vhodnější prostor v kině k tomu momentálně nedostanete.


Dodatečné informace

Původní název:
Voyage of Time: Life’s Journey (více)
  • Velká Británie Cesta času
  • Velká Británie Voyage of Time: Life’s Journey
  • Velká Británie Путешествие времени
Premiéra v ČR:
31. 8. 2017
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Velká Británie, USA
Ocenění:
Žádná ocenění