Chlapectví

74%
Chlapectví

Tři filmy o lásce Jesseho a Céline (Před úsvitem, Před soumrakem, Před půlnocí) byly svým způsobem jedinečný režijní počin, ještě pozoruhodnější je však další projekt Richarda Linklatera Chlapectví. Od roku 2002 se tvůrce věnoval se stejnými spolupracovníky každý rok natáčení jedné části filmu, který zachycuje dětství a dospívání chlapce jménem Mason od jeho školních začátků po vstup na vysokou školu. Během dvanácti let tak vznikalo dílo, jež překvapilo a strhlo svou neobyčejnou autenticitou diváky letošního Berlinale. Mladičký a nezkušený Ellar Coltrane jako Mason doslova před našima očima postupně vyrůstá z dítěte v mladíka připraveného čelit životu, mění se a dozrávají i postavy z jeho okolí – sestra (režisérova dcera Lorelei) a rodiče (Patricia Arquetteová, Ethan Hawke). Změnou však prochází i svět, v němž postavy žijí: připomínají to novinky v technologii i v literatuře a výtvarném umění, proměny slovního projevu i hudebního vkusu, přičemž všechny odkazy na současnost působí naprosto přirozeně, aniž pozorujeme jakékoliv časové posuny či skoky. (MFF Karlovy Vary 2014)




Pete69
Pete69
29 372 bodů
7.5
Pro mě velmi dobrá podívaná, žádná výměna dětských herců, prostě časosběrný film o obyčejném životě jednoho dítěte, který dospěje v mladého muže. Přesto lidskost, jednoduchost a nenásilné pojetí na člověka dýchá hřejivě a uklidňujícím dojmem. Příběh není vždy veselý, přesto nedostane diváka do depresí, ba naopak. Za jedinečné zpracování.. nemohu hodnotit níže, než 75%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Dvanáct let současnosti. Unikátní a nepodbízivé, bez srdceryvných montáží a nucené gradace, a přitom přirozeně využívající patos každého okamžiku. Ne tak vděčné jako Before, ale v rámci amerického mainstreamu stejně důležité a pozoruhodné. 4 a 1/2
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Časosběrný film. Ze života, s Liklaterovými sednoucími scénami a dialogy, které nepůsobí jako pěst na oko. Fain nápad, fain provedení. Navíc měl Richard fakt štěstí na hlavního herce.


Dodatečné informace

Původní název:
Boyhood (více)
  • USA Chlapectví
  • USA Boyhood
  • USA Growing Up
  • USA The 12-Year Movie
  • USA Untitled 12-Year Project
Premiéra v ČR:
14. 8. 2014
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Rozpočet:
4 mil. USD
Tržby:
48,14 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Chlapectví je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Powered byJustWatch