Jimmy P.

58%
Jimmy P.

Je polovina padesátých let. Americký indián Jimmy Picard (Benicio del Toro), který za druhé světové války bojoval v Evropě, trpí od návratu domů chvilkovými závratěmi, dočasnou slepotou, ztrátou sluchu. Lékaři ale nedokáží najít žádné fyzické příčiny. Do nemocnice pro válečné veterány proto povolají francouzského psychoanalytika, antropologa a odborníka na kulturu původních obyvatel Ameriky Georgese Devereuxe (Mathieu Amalric). Devereux se s Jimmy Picardem společně pustí do odhalování příčin Picardova stavu. Devereux se tak zapíše do dějin psychologie jako ten, kdo definoval post-traumatický syndrom, postihující válečné veterány.

Epický příběh o válečném pekle, indiánech a hlavně o síle přátelství natočil úspěšný francouzský režisér Arnaud Desplechin jako svůj první „americký“ film.

Snímek byl uveden v soutěži na festivalu v Cannes 2013. (Artcam)




Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
7.5
Tempo filmu je pomalé, hudba i kamera nevýrazné, až zcela závěrečná hudba v titulcích se mi velmi líbila, nicméně zaujaly mě výkony Benicia del Tora v roli Jimmyho Picarda a Mathieu Amalrice v roli psychiatra. Možná by snímku slušel větší spád, ale já byla spokojena. Právě jsem byla naladěna na pomalejší průběh a připadalo mi zajímavé pozorovat lékařovu terapii, založenou na analýze snů a Oidipovském komplexu. My dnes známe post-traumatický syndrom, postihující válečné veterány. Ale v 50. letech ještě znám nebyl. Až vlastně doktor George Devereux jej objeví. Doktor Devereux je skutečně existující postava. Byl to maďarsko-francouzský psychoanalytik, v podstatě zakladatel etnopsychologie. Jinak post-traumatický symbol zkoumal už Sigmund Freud. Režiséra Arnauda Desplechina fascinovala Devereuxova kniha Psychoterapie prérijního indiána. Možná by bylo zajímavé se do knihy začíst. Mnohé myšlenky totiž ve filmu nezazní tak naléhavě jako v knize. No ale každopádně je film zajímavým zážitkem a doporučuji ho vidět.

Dodatečné informace

Původní název:
Jimmy P. (více)
  • Francie Jimmy P.
  • Francie Jimmy Picard
  • Francie Psychotherapy of a Plains Indian
Premiéra v ČR:
4. 12. 2014
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Francie, USA
Rozpočet:
10 mil. USD
Tržby:
0,03 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Jimmy P. je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění