Marie, královna skotská

59%
Marie, královna skotská

Bylo jí pouhých šest dní, když se po smrti otce stala Marie (Saoirse Ronan) skotskou královnou. V šestnácti přidala díky sňatku titul královny francouzské, ale když o dva roky později ovdověla, srdce ji odtáhlo domů. Osmnáctiletá dívka musela od počátku obhajovat svůj trůn před rebelujícími skotskými klany, navíc čelila otevřenému nepřátelství rodově spřízněné anglické královny Alžběty (Margot Robbie), jejíž vládu odmítala uznat. Averze to byla oboustranná, Alžbětě Marie vadila nejen jako vzpurná rivalka, ale i jako matka budoucího krále Jakuba. Anglická panovnice totiž v tomto směru měla z mnoha příčin jen mizerné vyhlídky. Na druhou stranu obě panovnice spojovala jejich izolovanost v prostředí tvořeném výhradně muži, díky němuž získaly vzájemné pochopení, dokonce i respekt. Britské ostrovy však byly pro dvě tak silné ženy příliš malé a obě to věděly. Otázkou bylo jen, která z nich se rozhodne udělat první krok k eliminaci té druhé, a jak moc je to bude bolet. (Cinemart)




Recenze: Marie, královna skotská

Kinobox.cz
50%

Nakonec je z toho tedy jen relativně výpravná podívaná s krásnými kostýmy a občas zajímavou kamerou, ve které se potácejí dvě kvalitní herečky. Sice se ctí, ale bez šance vytvořit něco nezapomenutelného...


Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
4
Za co Bože za co? Proč úspěšná divadelní režisérka Josie Rourke natočí takovou kravinu? Vzít dvě špičkové herečky a natočit dvouhodinovou nudu s odfláklou viktoriánskou výpravou, ano kostýmy jsou opravdu o několik století mimo, herečky zahalit, přidat scény gay sexu (zřejmě chtěla autorka překročit stokrát překročené tabu), občas odcitovat nějakou antickou repliku a bojové scény odfláknout bez kapky krve a jediného detailu. Mohla se před tím mrknout ke Gibsonovi na Statečné srdce nebo na Bessonovu Johanku z Arku, jak se to má dělat. Totální ztráta času a propadák roku. Sedmdesátková Marie, královna skotská je mimochodem skvělý film, který funguje i po letech.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
4
I úplně zajímavé téma se dá filmově prosrat všemi možnými způsoby. Toto se týká i filmu Marie, královna skotská. V něm se měl objevit zajímavý souboj královny Alžběty a právoplatné dědičky Marie Stuartovny o anglický trůn, ve skutečnosti ale dorazila dosti podprůměrné zpracování téměř po všech stránkách. Nejde o nějaký velký konflikt mezi oběmi dámami, v celém filmu se setkají vlastně jen jednou. Především to ale všechno asi tvůrci chtěli brát vážně a vše působí spíše směšně. Nechci říkat, že se mi ten film nelíbil, protože pravděpodobně nejsem cílovka, Marie, královna skotská je totiž výrazně film jenom pro ženy. Problém ale není v tom, že bych byl muž, nýbrž v tom, že obsah je prostě hrozný plýtvání. Margot Robbie dokáže Alžbětu hrát a její make-up, který jí poprvé v kariéře dokázal udělat ošklivou je parádní. Celkový make-up a kostýmy táhnou film nahoru. Saoirse Ronan je spíš oukey, než výborná ale je to dosti o tom, že ve finále nemá co hrát. Jinak dorazila naprostá nedotažená věc po stránce scénáře a střihu. Hezký se na to sice díky kameře kouká, ale působí jako by spousta materiálů skončilo na podlaze střižny. Nevím co víc vlastně o Marii, královně skotské říct. Snad jenom to, že je asi dobře, že se nakonec nestala favoritem Oscarů, protože na to jednoduše a prostě nemá. Po tomto filmu jsem si navíc ještě více zamiloval tématicky podobnou Favoritku od Yorgose Lanthimose. Tohle je slabý odvar téměř ve všech bodech. Ale Margot Robbie je pořád skvělá!
Senn
Senn
803 bodů
5.5
Na tento film jsem se těšil, protože se zabývá, pro mě, velmi zajímavou historií. Film se mi líbil, ale nelíbil se mi závěr, který tento příběh úplně mění. To mě opravdu zklamalo. Jinak je film celkem zajímavý.

Dodatečné informace

Původní název:
Mary Queen of Scots (více)
  • Velká Británie Marie, královna skotská
  • Velká Británie Mary Queen of Scots
  • Velká Británie Mária skót királynő
Premiéra v ČR:
7. 2. 2019
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Velká Británie
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
25 mil. USD
Tržby:
37,81 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Marie, královna skotská je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch