12 let v řetězech

77%
12 let v řetězech
Plakát traileru

Snímek vycházející ze skutečných událostí vypráví o Solomonovi Northupovi, svobodném newyorském černochovi, který byl v roce 1841 unesen na plantáž v Lousianě. Tam byl zotročen na dlouhých 12 let.




Recenze: 12 let v řetězech

Kinobox.cz
70%

Steve McQueen si natočením 12 let v řetězech neuškodil, vychází z toho se ctí. Fanoušci se ale samozřejmě budou těšit na jeho další, intimnější, meditativnější a filosofičtější snímek. Doufejme, že se ho dočkáme, že McQueen nepodlehle blyštivým, pomíjivým hvězdám slávy a úspěchu.


Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
7.5
Historická masáž,která diváka nutí zamyslet se sám nad sebou. Vše působí velmi realisticky a syrově. Místy velmi znepokojivé a mrazivě kruté. Řemeslně naprosto skvěle odvedená práce. Takových snímků se netočí mnoho a je to velká škoda. Je potřeba,aby jsme otevřeli oči a viděli i tu nepříjemnou část historie.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8.5
Velice silný příběh. Byl dlouho očekávaný a také se od něj hodně očekávalo, za mě splnil to, co jsem čekal a přinesl mi hluboký zážitek. Ve filmu se mi dosatlo dostatek emocí, silnéo příběhu a slušných hereckých výkonů. Atmosféra otrokářské ameriky téměř dokonalá. 85%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Oskarový snímek o temné době otroctví na americkém území, jehož příběh je založen na skutečné události. Mučení, bezmoc, zneužívání a zrada. Velmi znepokojující film syrově pojednávající krutou realitu odehrávající se před sto lety. Děj je založen na únosu a prodeji svobodného černošského muže, který následně pozná veškerou krutost a nelidskost, jakou kdy mohl člověk ve své době zažít. Zoufalství a beznaděj se táhne po celé dějství a díky dvouhodinové stopáži a pomalejšímu vyprávění se lze do takové situace vcítit a tím poznat, jaké nekonečné utrpení to muselo být. Příběh jako takový je tedy velice jednoduchý, ale ve své podstatě cílený. Při sledování mnohých scén skutečně až zatrne. Nelze upřít ani jisté moralizování, které měl ve své roli na svědomí Brat Pitt a vzniká otázka jak by se osud hlavní postavy odvíjel dál, kdyby se tam neukázal. Snímek je tedy velmi emocionální hlavně zvýrazněnou vizuální stránkou násilí, na který někteří diváci budou muset mýt přeci jen krapet silnější žaludek.


Dodatečné informace

Původní název:
12 Years a Slave (více)
  • USA 12 let v řetězech
  • USA 12 Years a Slave
  • USA Twelve Years a Slave
Premiéra v ČR:
23. 1. 2014
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
USA, Velká Británie
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
187 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
12 let v řetězech je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch