Kapitán Phillips

81%
Kapitán Phillips

Novinka Toma Hankse je příběhem Richarda Phillipse. Kdo to je? Americký kapitán, který před lety velel nákladní lodi Maersk Alabama. Tu unesli somálští piráti a Phillips se pirátům vydal, aby ochránil posádku a náklad. Nejenže se posádka (ač marně) pokusila kapitána osvobodit, ale dokonce samotný Phillip se pokusil pirátům utéct.




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Ono je to zcela prosté,jakmile máte ve filmu Toma Hanksa,tak máte z půli vyhráno. Kapitán Phillips si za svůj hrdinský čin zaslouží veškerá ocenění a tento snímek mu vzdává hold nejvyšší. Jedná se totiž o snímek velmi kvalitní,kterému nechybí napětí a dramatické situace. Ono je to možná trochu přikreslené,ale to vůbec nevadí,protože to ve výsledku prostě funguje.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Kapitán Phillips mě příliš neoslovil. FIlm je natočený prakticky v jedné místnosti a i přes nadprůůměrný výkon Toma Hankse jsem prostě z filmu neměl bůh ví jaký zážitek. Mě film nnesedl a znovu ho vidět nemusím, ale má tu průměr 80%, takže se většině líbí hodně.. to beru.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
O somálských pirátech jsme se z médií jeden čas dozvídali velice často a jak je v Hollywoodu zvykem, o něčem takovém prostě musel vzniknout film. A tento je první a to s příběhem založeném, také jinak, na skutečné události. S příběhem o kapitánovi Richardu Phillipsovi a únosu nákladní americké lodě. Snímek je natočen s respektem k oběma stranám. Vůbec nikomu se nenadržuje, což znamená, že dán patřičný prostor jak americké straně, tak i té somálské. Takže na jedné straně máme Somálce snažící cokoliv získat na své živobytí a na straně druhé americkou námořní posádku na obchodní lodi. A tyto dva světy se střetnou. Vidíme, že se tomu vedení lodě snaží předejít, ale marná snaha, somálský útok se povede. A od této chvíle nastupuje napětí a sounáležitosti obou stran trvající až do samotného konce vyprávění. V centru všeho dění je hlavně kapitán Phillips, který vynakládá veškeré úsilí k ochraně své posádky, dokud nedorazí pomoc. A buď jak buď, je to situace nelichotivá a nervy drásající. Není divu, že po psychologické stránce Phillips dopadl tak, jak dopadl. Tom Hanks si s veškerým respektem tuto postavu zahrál a dal do ní nejen přirozenou námořní a kapitánskou profesionalitu, ale i lidskost a pro chlapa nelichotivý duševní zlom. Námět snímku je dobře zpracovaný. Nechybí očekávané napětí, intenzivnost vývoje všeho dění a hlavně emotivní skutečnost. Pirátských dobrodružných snímků odehrávající se v hloubi historie bylo natočeno více než dost. Nyní tu máme současnost a jak je vidět i tato doba má v námořním dobrodružném žánru co říct. Obzvlášť když se tak skutečně dělo. 8. dubna 2009 obsadili čtyři somálští piráti americkou loď jihovýchodně od somálského města Eyl. Tato loď převážela 17 000 tun nákladu, z čehož zhruba 5000 tun byly humanitární dávky určená pro Somálsko, Keňu a Ugandu. O čtyři dny později zabili odstřelovači amerického námořnictva tři piráty, kteří drželi kapitána Richarda Phillipse na palubě záchranného člunu americké lodi. Americké námořnictvo uvedlo, že jeho život byl v bezprostředním ohrožení. Poslední ze čtyř pirátů se vzdal a později byl odsouzen. A o tom všem je tento film.

Dodatečné informace

Původní název:
Captain Phillips (více)
  • USA Kapitán Phillips
  • USA Captain Phillips
  • USA A Captain's Story
  • USA Kapten Phillips
  • USA Maersk Alabama
  • USA Капитан Филипс
Premiéra v ČR:
21. 11. 2013
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
55 mil. USD
Tržby:
218,79 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Kapitán Phillips je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch