Kapitán Phillips

81%

Komentáře a recenze 60

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
8
Ono je to zcela prosté,jakmile máte ve filmu Toma Hanksa,tak máte z půli vyhráno. Kapitán Phillips si za svůj hrdinský čin zaslouží veškerá ocenění a tento snímek mu vzdává hold nejvyšší. Jedná se totiž o snímek velmi kvalitní,kterému nechybí napětí a dramatické situace. Ono je to možná trochu přikreslené,ale to vůbec nevadí,protože to ve výsledku prostě funguje.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Kapitán Phillips mě příliš neoslovil. FIlm je natočený prakticky v jedné místnosti a i přes nadprůůměrný výkon Toma Hankse jsem prostě z filmu neměl bůh ví jaký zážitek. Mě film nnesedl a znovu ho vidět nemusím, ale má tu průměr 80%, takže se většině líbí hodně.. to beru.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
O somálských pirátech jsme se z médií jeden čas dozvídali velice často a jak je v Hollywoodu zvykem, o něčem takovém prostě musel vzniknout film. A tento je první a to s příběhem založeném, také jinak, na skutečné události. S příběhem o kapitánovi Richardu Phillipsovi a únosu nákladní americké lodě. Snímek je natočen s respektem k oběma stranám. Vůbec nikomu se nenadržuje, což znamená, že dán patřičný prostor jak americké straně, tak i té somálské. Takže na jedné straně máme Somálce snažící cokoliv získat na své živobytí a na straně druhé americkou námořní posádku na obchodní lodi. A tyto dva světy se střetnou. Vidíme, že se tomu vedení lodě snaží předejít, ale marná snaha, somálský útok se povede. A od této chvíle nastupuje napětí a sounáležitosti obou stran trvající až do samotného konce vyprávění. V centru všeho dění je hlavně kapitán Phillips, který vynakládá veškeré úsilí k ochraně své posádky, dokud nedorazí pomoc. A buď jak buď, je to situace nelichotivá a nervy drásající. Není divu, že po psychologické stránce Phillips dopadl tak, jak dopadl. Tom Hanks si s veškerým respektem tuto postavu zahrál a dal do ní nejen přirozenou námořní a kapitánskou profesionalitu, ale i lidskost a pro chlapa nelichotivý duševní zlom. Námět snímku je dobře zpracovaný. Nechybí očekávané napětí, intenzivnost vývoje všeho dění a hlavně emotivní skutečnost. Pirátských dobrodružných snímků odehrávající se v hloubi historie bylo natočeno více než dost. Nyní tu máme současnost a jak je vidět i tato doba má v námořním dobrodružném žánru co říct. Obzvlášť když se tak skutečně dělo. 8. dubna 2009 obsadili čtyři somálští piráti americkou loď jihovýchodně od somálského města Eyl. Tato loď převážela 17 000 tun nákladu, z čehož zhruba 5000 tun byly humanitární dávky určená pro Somálsko, Keňu a Ugandu. O čtyři dny později zabili odstřelovači amerického námořnictva tři piráty, kteří drželi kapitána Richarda Phillipse na palubě záchranného člunu americké lodi. Americké námořnictvo uvedlo, že jeho život byl v bezprostředním ohrožení. Poslední ze čtyř pirátů se vzdal a později byl odsouzen. A o tom všem je tento film.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Dějem to nepřekročí intence průměrné epizody JAGu, ale abych řekl pravdu, vůbec mi to nevadilo. I provedením je sice Kapitán Phillips "generický film od Paula Greengrasse", kdy vše je na svém místě s už maličko otravnou precizností, ale co naplat, funguje to na mě. 134 minut uteklo překvapivě rychle a Hanks zvládl svého hrdinu stejně překvapivě snesitelně (vzhledem k tomu, že mě v posledních letech jako herec i člověk poměrně irituje). Nejvíc mě překvapilo, jak moc slevil Greengrass režijně. Čekal jsem, že nabídne tísnivé záběry z těsných chodeb lodi a nekompromisně dokumentární přístup, jenže Kapitán Phillips je plné klasických kamerových obletů lodi z dálky a pohledů, jež jsou sice snímány "dokumentárně", nicméně v reálu by nebylo kameru kam postavit. Podivně se to tříštilo, ale přišlo mi to spíš zajímavé, než že bych to vytýkal. Vlastně celý Kapitán Phillips je takový - zajímal mě. A to se přece počítá.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Kapitán Phillips v podání zfotrovatělého (taky na to má sakra roky) Hankse nenudí, ale rozhodně není nějakým extra napínavým bijákem. Každopádně Greengrass z hovna (Billy Ray) upletl hodně pevný bič, který umocňuje perfektní a realistický výkon 4 somálských únosců. 7.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Od okamžiku, kdy jsem viděl trailer jsem se na ten film těšil a nakonec mě nezklamal. Neskutečně napínavý film, u kterého mi vůbec nevadila Greengrassova manýra pikosekundových střihů a hyperdynamické kamery. Závěrečné finále pak patří k tomu nejlepšímu, co jsem poslední roky v kině viděl. Skvělé!
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Opravdu jsem nečekal, že mi to bude až takhle šmakovat. Prozatím vrcholný Greengrassův počin, nejen precizně vystavěný a dokonale gradující, ale především až hmatatelně autentický a surový. Každou ránu, která dopadne na obličej zajatého Phillipse, cítíme i na vlastním těle, nemluvě o dusivé atmosféře, jejíž zásluhou se strach o kapitánův život stále stupňuje, přestože všichni víme, jak to celé dopadne. Ojedinělá a přepoctivá lahůdka v rámci hrdinských "armádních" eposů, která se mi vetřela pod kůži ještě silněji než letošní Rivalové nebo Zmizení, a na druhou projekci se už těším jako malý harant, co má strach z vousatých pirátů s páskou přes oko. A Hanks je pro mě jasný oscarový vítěz.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Napínavé od začátku do konce. Greengrass uchvacuje geniální režii.
hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
8
Režisér Paul Greengrass už navždy bude zapsán za dvěma filmy ze série Bournovek, a tak nějak může točit cokoli, ale divácká většina mu už tuhle nálepku není schopná sejmout.. A i když si myslím, že stojí za několika zajímavějšími kousky, ba pak když ještě zpracovávají nějaké atraktivní historické téma, dokáže tenhle původně hororový režisér divákovi představit událost takovým způsobem, že každá vzpomínka na film dokáže vyvolat podobně drtivé emoce, jako v době samotného konání oné události. Takže bylo by daleko krásnější kdyby se s Greengrassem vybavil třeba napínavý thriller s katastrofickým podtextem Let číslo 93 namísto divácky oblíbené série s agentem CIA.. Nakonec právě takový Kapitán Phillips dokáže aspoň v nějaké míře mísit obě složky režisérových zmíněných nejúspěšnějších kousků. Patrně je Tom Hanks prozatím největší herecká hvězda, s níž se podařilo Greengrassovi spolupracovat a je zatraceně vidět, když se dobrý námět může opřít o výborné herecké obsazení.. A tohle je prakticky Hanksova one man show, kdy zbytek působí jako zaměnitelné herecké křoví.. Opět téma podle skutečné události, při kterém je Greengrass pevný, takže samotný výsledek utváří docela zapamatovatelný divácký zážitek... Příběh, o němž jsem neslyšel, a který pověstně předchází právě tohle filmové zpracování.. Normální pracovní cesta kapitána, jemuž vtiskl tvář právě Hanks, jedné nákladní lodi, která se jen chce tak typicky po americky nezúčastněně angažovat.. Akorát, že "This is Africa!", která má tolik bordelu, že na tyhle západní intervence tam není nikdo zvědavý. Takže i nevinná nákladní loď může být trnem v oku partičky černoušků s akáčkami.. Samotný střet obou lodiček je skvělý a patrně nakonec i nejlepší pasáží příběhu, která v sobě nese i takový nádech absurdnosti... Pak už jde o takovou variaci na "Sám doma" (i tady si nájezdníci hloupě šlápnou do střepů), anebo se v daleko dynamičtějším střihu necháte oceánem unášet na iluzi něčeho sociálně hlubšího? Neříkám, že to není napínavé, ale pár přešlapovaček na místě (snipeři přece potřebují sestřelit všechny naráz jednou ranou) to má... 75%
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
10
Mám ráda herecký projev Toma Hankse (až na ty mysteriózní "šifry Mistra Leonarda"), protože v něm nevidím žádnou americkou nabubřelost, připadá mi jak "domorodý" český herec! Je to chodící příklad amerického civilního herectví! To, co hraje, mu vždycky věřím (Trosečník aj.), i tady byl skvělý. Závěr byl zcela neamerický, kdy se kapitán Phillips zhroutí, tečou mu slzy, ptá se neustále na svou rodinu. Navíc je příběh podle skutečné události! A tím, že Somálci mluví svým jazykem, to má punc autentičnosti teprve, měla jsem pocit, že jsem sama celé této akce účastna!!! Nenalézám žádné slabiny filmu! Tom Hanks se snad pro tuto roli narodil!!! Divák až cítí tu žízeň, smrad, vedro, které na malém záchranném člunu panují. Chvilku pak trvalo, než jsem se dostala zase do své reality. Už jsem si naštěstí přestala otrhávat kůži na šlapkách, ale u tohoto filmu jsem se u toho několikrát opět přistihla!