Pianista

85%

Komentáře a recenze 24

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
9.5
Ono,když je snímek vynikající a má co sdělit,tak ať si klidně má i 10 hodin. Tohle je přesný příklad tohoto snímku,který se nebál ukázat holou pravdu a odvyprávět jeden nezapomenutelný lidský osud. Pianista je dokonalý každým coulem,ať už se jedná o výběr lokací,použité kulisy,herecké výkony,nebo dobovou atmosféru.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9.5
Filmy s touto tématikou mám všeobecně rád. Přidá-li se pravdivý základ příběhu, skvělá atmosféra, ralisticky působící prostředí válečné Varšavy, vznikne z toho skvělý film a tím je Pianista bez debat. Příběh jednoho žida, který celou válku balancuje na hranici života a smrti, aniž by se podílel na odporu.. vlastě přežil válku na základě pomoci přátel a náhodě. Smekám před Romanem Polanskim.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Silný film, kterému druhé zhlédnutí krade pátou hvězdu, ovšem stále jde o skvělý zážitek. Polanski očividně ví, o čem točí. Pianistu mám stále radši než Schindlerův seznam, právě díky jakési jeho autentičnosti.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Adrien Brody nezapomenutelný, ale jinak jen lehce nadprůměrný snímek o nacistických zvěrstvech, který (ač to vyzní asi blbě) chvílemi i dost nudí. Schindlerův seznam stále kope o dost vyšší ligu.
Fingon
16 886 bodů
8
Nebylo to špatné, ale král (Schindlerův seznam) zůstal nepřekonán.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
ianista je dlouhý přes 3 hodiny a čtvrt a rozhodně nepatří mezi filmy, které by něco maskovaly a umožňovaly zjemnělý pohled na syrovou realitu. Polanski jde ve filmu daleko za všechna tabu a inscenuje scény, které dost dobrá už nikdy nevymažete z paměti. Režisér snímek natočil, protože ho fascinovala autorova odtažitost od válečných prožitků a nadhled nad zobrazovanými událostmi. Doslova řekl:,,Umožnilo mi to natočit velmi osobní film, založený na perfekcionismu člověka, který dokázal psychologicky čelit vlastním démonům.“ A slovo perfekcionismus je v souvislosti s Pianistou na místě. Oblečení všech herců je autentické a zakoupené ve vetešnictvích a bleších trzích po celé Evropě. Výborný film.
avenis
avenis
8 056 bodů
8
Ne, nemohu se rozepisovat o filmu. Je ... krásný a strašný. Emotivní, zasvěcený. Otec Romana Polanski byl polský Žid... sám Roman jen s velkým úsilím unikl koncentráku. Takové dětství zanechá stopy... film Pianista je opravdu dobrý. Doufám, že popírači holocaustu jej neuvrhnou do trezoru ani do stoupy. Dokud budou žít ti, co ty hrůzy pamatují... (8.3.2021)
Arthur Logoff
Arthur Logoff
7 771 bodů
7
Výborný film. Dal bych i víc bodů, kdyby to nebyla opětovně omílaná propaganda, kde trpěli jenom Židi, zatímco gojové jenom kolaborovali.
kedl
kedl
6 380 bodů
7.5
Pianista se snaží vykreslil hrůzu války z pohledu jednoho člověka(ona většina takových filmů sází na tuhle variantu) a daří se mu to. Místy mi přišli, až moc dlouhé některé scény, ale to nevadí, protože Adrien Brody se do role Szpilmana vrhl se vší pompou a toho Oscara si jednoznačně zasloužil.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
9
Jeden z těch filmů o životě nebo spíš neživotě Židů za druhé světové války, který je natočený tak působivě, že je člověku ještě týden fyzicky špatně z toho, jak hnusně se k sobě umí lidé chovat, zvlášť když si to posvětí nějakou šílenou ideologií. Adrien Brody umí být v hlavní roli velmi přesvědčivý, byť prakticky po celou druhou polovinu filmu jen někde vyhublý a v cárech vystrašeně vyhlíží z okna. Film je o to silnější, že vychází ze skutečného příběhu pianisty Szpilmana, který vyšel nejdřív jako kniha, a také z osobních zkušeností režiséra Romana Polanského.