Jánošík - Pravdivá historie

51%
Jánošík - Pravdivá historie
I když byly dosud natočeny čtyři celovečerní filmy o Jánošíkovi, slavného lidového hrdinu příliš neznáme. Známe jen lidovou legendu o slavném zbojníkovi, který bohatým bral a chudým dával a kterého po zradě popravili zavěšením na hák za žebro. Opravdového Juru Jánošíka, mladíka z Těrchové, jehož krátký, ale dramatický život inspiroval generace Slováků k vytvoření legendy, přibližuje až film režisérek Agniezsky Holland a její dcery Kasii Adamik. Výpravný velkofilm vznikl podle scénáře Evy Borušovičové, která několi let studovala archivní záznamy a dokumenty.



Matli
Matli
8 300 bodů
6
Příběh slovenského Robina Úda mě moc nebere, ale natočené to je dobře. 48%
avenis
avenis
8 077 bodů
3
Ach Bože! Já celkem chápu, že pro Slováky je Juro Janošík něco jako rodinný poklad. Ale nechápu důvod, pro který se vezme legenda, vytrhá se z ní to, co je chronicky známé, zbytek se zdrsní, natočí se roztřesenou kamerou, proloží se spoustou sexuálních a místy až obscéních záběrů a vznikne film, ze jehož naturality je na zvracení. Český dabing Vojty Dyka udělal z Janošíka tak trochu přihřátého chlapce a to věci taky nepřidá...
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9
Tak mně se tento film líbil. Ten Václav Jiráček se mi na toho Jánošíka velmi dobře hodil. Holt ta Agnieszka Holland je šikovná. A režírovala tento film spolu se svou dcerou Kasiou Adamik. Líbil se mi i Tomáš Uhorčík v podání Ivana Martinky. Krásná slovenská příroda a hudba polského skladatele Antoni Komasa - Łazarkiewicze jen umocňují zážitek z filmu. Vyzdvihla bych rovněž působivou kameru Martina Štrby. A závěrečná poprava mě vzala za srdce.

Dodatečné informace

Původní název:
Janosik: A True Story (více)
  • Česká republika Jánošík - Pravdivá historie
  • Česká republika Janosik: A True Story
  • Česká republika Jánošík - Pravdivá história
  • Česká republika Janosik. Prawdziwa historia
  • Česká republika True Story of Janosik and Uhorcik
Premiéra v ČR:
10. 9. 2009
Distributor:
Bioscop
Země původu:
Česká republika, Maďarsko, Polsko, Slovenská republika
Přístupnost:
15+
Čeština:
Jánošík - Pravdivá historie je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch