Ledová archa

72%

Komentáře a recenze 28

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Co se týče žánru, tak se jedná o solidní a nápaditý snímek. Jestli by mohlo být na tom něco realistického těžko posoudit, ale proč nad tím polemizovat. Zpracované je to geniálně a jestli něco vyznívá podivně a zároveň fascinuje, svůj účel to nadmíru splnilo. Dokonce celá myšlenka nikdy nezastavujícího vlaku vyvolává otázky a nutí přemýšlet na celým tím smyslem, ale takové to u žánru sci-fi už prostě bývá. Temné vizualitě plného chaosu a překvapení velmi pomáhá kamera, která si s obrazem jakoby hraje. Komunikace s publikem je tak více než příznačná. Některá místa by možná mohla mít větší hloubku, ale na druhou stranu by to mohlo i také uškodit. Akční scény rozhodně hloubku mají a je vidět, že si s tím režisér pečlivě pohrál a dal si na tom setsakramentsky záležet. A efekty? Mohli by být lepší, ale ani v takovém to vyznění nevypadají zrovna nejhůř. Takže co závěrem. Diváci nechápající science & fiction (věda a výmysl) celý koncept příběhu jistě zatratí, ale fanoušci budou rozhodně tleskat.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Ten nejlepší katův šleh. Má to v sobě asijskou bezprostřednost i americký smysl pro akci. Mixuje to Matrix, Truman Show a za konec by se nemusel stydět von Trier. Takhle nějak jsem si představoval, že se amerického filmu chopí Park, ale musel jsem si počkat na Bonga. Nemyslím si, že to funguje dokonale (ta alegorie je trochu moc okatá a přitom nereprezentativní), ale umí to chytnout.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Scénář není žádný zázrak (krom té postapo omáčky okolo jde jen o to, dostat se z posledního vagonu do prvního), ale je to fakt svižně natočené a mít to silnější závěr, tak je to neskutečná pecka. Navíc vidět Kapitána Ameriku při takovémhle brutálním tréninku prostě potěší. 8.5/10
lamps
lamps
15 150 bodů
8.5
Obsazením a produkčními podmínkami jde sice o veskrze americký projekt, ale kredity za funkční odvyprávění natolik okázalé látky posílám čistě jihokorejskému režisérskému mágovi. Bong výborně pracuje s tempem a dávkováním informací, díky čemuž divácká zvědavost napříč celým vlakem nepolevuje a vytváří se stále nové záchytné body, od nich lze přepisovat žánrová i motivační očekávání. Postupem skrze jednotlivé prostorové úrovně se mění stylistické dominanty a dochází k nečekaným žánrovým úskokům, které jsou někdy vtipné, jindy napínavé a akční. Tvůrci si uvědomují, že námět nemůže být brán z čistě racionálního hlediska vážně, a tak se nebojí shodit některé seriózní motivy absurdním a symbolickým zvratem (což je ostatně silná stránka všech Bongových filmů). A byť je vykalkulovanost příběhu občas do očí bijící a někdy je těžké přijmout silné myšlenky zabalené do násilné vzpoury různým konvencím (ať už žánrovým nebo sociálně-kritickým - což je další znak režisérovy tvorby), Ledová archa ve své specifické komunikaci s divákem nepolevuje a vystavuje zábavný fikční svět, který je radost odkrývat. O tom, jak skvělí jsou ve svých rolích Evans, Hurt, Swinton nebo Harris, pak netřeba déle polemizovat. Dejte Snowpiercerovi šanci a zkuste u něj přemýšlet, vrátí vám to.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Hodně silné čtyři hvězdičky. Těžko uvěřit že se na tomto kousku podíleli češi a že vlastně veškeré interiéry (což jsou jen ty vagóny) jsou natáčený v Barandovských ateliérech, klobouk dolů. Námět je určitě super, postapokalyptických filmů jsem zase tolik neviděl, ale tohle patří určitě mezi TOP. To jak se dostávají z posledních vagónů až k prvnímu mě fakt bavilo. A záběry na zmrzlá města a celkově planetu jsou taky hodně dobrý. 85%
Pas
Pas
6 225 bodů
1
Řeznický důkaz toho, že lidstvo si zaslouží vyhynout, a tradičně skvělý Ed Harris jsou pro mne jedinými důvody pro několika málo bodů. Děj je totiž předvídatelný tak, jako výsledky prezidentských voleb v KLDR a poučení o tom, že mám ve vlaku sedět co nejvíc vpředu, je vcelku zbytečné. Vždyť za mašinfírou je teplo a vzadu se moc netopí. Jinak samozřejmě nemám nic proti tlučení sekerami do hlav nadlidí z 1. třídy, ale rozhodně by přitom měla být větší zábava. A když už se ptáte, tak na proteinové tyčinky nemám chuť a steak si dám středně propečený.
blazma
blazma
4 928 bodů
8
Jsem nadšenej, tohle byl naprosto super film, který vypadá že na něj nebylo využito extra moc financí a musel si poradit s tím málem. Jenže to prostě šlo a fungovalo. Chris Evans mě dostal, bylo to skvělý a když jsem po čase objevil i seriál, prostě paráda.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
4.5
Obrazné drama o totalitě, které se odehrává ve vlaku postaveném na Barrandově v ateliérech, celkem slušně. Exteriérové
  • výprava, námět
  • scénář, režijní pojetí
  • triky
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
6
Věru, jsem zklamán. Docela mě sere, že tak od očekávaného filmu, jako je Ledová archa, jsem fakt z kilometrů, čichal fakt kvalitní a distopický žlabek. A co jsem dostal? To se asi slovy popsat nedá, nebo je to tím, že jsem zkrátka debil, který si ani neuvědomuje, co ho přesně zklamalo. Tak za prvé, celý bych to samozřejmě udělal jinak, po svým. Pán Ping-Pong si dost na logiku, asi nepotrpí, a to je pak těžké, teda až ve chvílích, brát tenhle epos vážně. 13 opic, Potomci potratů, hmm? Mohl bych dál pokračovat? Já si taky někdy rád ráčkuju, při tomhle filmu to pádilo, o sto šest! Ne a teď vážně, film byl v pohodě. No, a vynikající bohužky ne. Ale, abych dal přibývající hvězdu za ochotu, tak se mi v některých momentech líbila česká stopa. Teď si zkuste představit, že by se to celý odehrávalo ve vlaku Českých dráh. S ním by se tak cloumalo, hlavně v tunelu, že bysme rovnou po 15 minutách mohli film vypnout. A tuze rád bych ochutnal to energické želé. Nevadi mi, že do nich melou hovna, a sem tam nějakého spadlého švába, ale na hubnutí by to bylo jak vyšitý, do píči.
Zbyndex
Zbyndex
3 611 bodů
8
Pro mě velké překvapení, a to překvapení s přívlastkem milé. Velmi zajímavý příběh s plno akce. Rozhodně originální nápad, který byl skvěle zpracován. Líbil se mi celý kontext filmu, a také kvalitně provedené dialogy, které pokládali otázky, které stojí za zamyšlení. Obsazení bylo taky výborné, není tu moc věcí, co bych tu mohl vytknout. Velmi sympaticky ucházející se sci-fi za 79%!