Ledová archa

72%
Ledová archa
Zemí, kterou zachvátila druhá doba ledová, už sedmnáct let projíždí vlak, v němž se tísní několik tisíc přeživších. Na chvostu nikdy nestavícího „sněhoborce" pomalu dochází trpělivost utlačované lůze, které ve svobodném pohybu kupředu a konfrontaci s tajemným stvořitelem expresu Wilfordem brání po zuby ozbrojená malá armáda. Dystopický spektákl natočil jako svůj první anglicky mluvený film korejský mistr artových žánrovek Bong Joon-ho podle francouzského komiksu z roku 1982. Na zrození kasovního trháku s filozofickým podtextem, který byl natočen v barrandovských studiích, se coby autor výpravy velkou měrou podílel český výtvarník a scénograf s mezinárodním renomé Ondřej Nekvasil. Rozličné, leč stoprocentně přesvědčivé a podmanivé herecké obsazení z různých částí vlaku tvoří Chris Evans (Captain America), John Hurt (Sloní muž), Octavia Spencerová (Fruitvale), Song Kang-ho (Mutant), Tilda Swintonová (Orlando) či Ed Harris (Pollock).



Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Mám rád neotřelé scénáře a to Ledová archa má. I když jsou ve filmu horší pasáže, tak je to skvělá podívaná. Postapokalyptický zmrzlý svět a poslední lidstvo žije v nepřetržitě jedoucím monstrózním hi-tech vlaku. Prostě sci-fi jak má být a se slušným vizuálem.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
Co se týče žánru, tak se jedná o solidní a nápaditý snímek. Jestli by mohlo být na tom něco realistického těžko posoudit, ale proč nad tím polemizovat. Zpracované je to geniálně a jestli něco vyznívá podivně a zároveň fascinuje, svůj účel to nadmíru splnilo. Dokonce celá myšlenka nikdy nezastavujícího vlaku vyvolává otázky a nutí přemýšlet na celým tím smyslem, ale takové to u žánru sci-fi už prostě bývá. Temné vizualitě plného chaosu a překvapení velmi pomáhá kamera, která si s obrazem jakoby hraje. Komunikace s publikem je tak více než příznačná. Některá místa by možná mohla mít větší hloubku, ale na druhou stranu by to mohlo i také uškodit. Akční scény rozhodně hloubku mají a je vidět, že si s tím režisér pečlivě pohrál a dal si na tom setsakramentsky záležet. A efekty? Mohli by být lepší, ale ani v takovém to vyznění nevypadají zrovna nejhůř. Takže co závěrem. Diváci nechápající science & fiction (věda a výmysl) celý koncept příběhu jistě zatratí, ale fanoušci budou rozhodně tleskat.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Ten nejlepší katův šleh. Má to v sobě asijskou bezprostřednost i americký smysl pro akci. Mixuje to Matrix, Truman Show a za konec by se nemusel stydět von Trier. Takhle nějak jsem si představoval, že se amerického filmu chopí Park, ale musel jsem si počkat na Bonga. Nemyslím si, že to funguje dokonale (ta alegorie je trochu moc okatá a přitom nereprezentativní), ale umí to chytnout.

Dodatečné informace

Původní název:
Snowpiercer (více)
  • Jižní Korea Ledová archa
  • Jižní Korea Snowpiercer
  • Jižní Korea Le Transperceneige
  • Jižní Korea Seolgug Yeolcha
  • Jižní Korea Snow Piercer
Premiéra v ČR:
12. 2. 2024
Distributor:
Prima+
Země původu:
Jižní Korea, Francie, USA
Rozpočet:
39,2 mil. USD
Tržby:
86,76 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Ledová archa je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch