Přežijí jen milenci

68%
Přežijí jen milenci
Plakát traileru
Láska, která trvá po celá staletí. Upíři Adam a Eva sice žijí na opačných koncích země a jejich přístup ke světu je takřka protikladný, přesto jde o dokonalý pár. Jim Jarmusch se po snímku Hranice ovládání vrací v nesporně mnohem diváčtější podobě. Jeho upírská romance spíše než dějem překypuje drobnokresbou svých specifických hrdinů a směle přetváří četná klišé vampýrských filmů. Aniž by film oběma postavám ubíral na záhadnosti, snaží se ukázat, že upíři jsou taky jenom lidi. Výstřední, cyničtí, ale vlastně docela milí. Klasická upírská témata jako vykořeněnost či směs vášně, lačnosti a závislosti se tu objevují mimoděk, v hravé podobě. (FebioFest)



Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
4
Je to marný,já prostě nikdy nepřijdu Jarmuschovi na chuť. Tento snímek mne jen utvrdil v tom,že naše smyslové chápání je na zcela jiné úrovni. Stylistická stránka filmu je působivá,ale to je tak vše co se mi líbilo. O hororu tu nemůže být ani řeč,protože snímek prostě není horor. Strašně jsem se nudil a každá minuta byla utrpením.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Na jednu stranu je to poměrně banální převyprávění všech upírských klišé, na druhou se musí nechat, že ona klišé, převyprávěná správně, jsou stále velmi působivá. Upírství už dávno přesáhlo hororový žánr směrem k existencionálnímu dramatu, takže ani v tomhle Jarmusch neobjevuje Ameriku, ale jeho minimalistické bloumání světem je přesto chytlavé. 3 a 1/2
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
4
Šlo z toho dostat víc. Dal bych 3/5 do doby, než se tam objevila sestra (druhá půlka filmu). První půlka filmu je poetická, prostá a příjemná. Šlo z toho však vytěžit víc. Dvě staré duše se utápí ve světě, jenž je celý špatně. Oni si to uvědomují, protože během své letité existence už do věci vidí. Film však toto nijak nerozpitvává. Nelze tedy mluvit o přesahu. Pouze sem tam někdo řekne, jak lidi něco dojebali. To je málo.


Dodatečné informace

Původní název:
Only Lovers Left Alive (více)
  • Německo Přežijí jen milenci
  • Německo Only Lovers Left Alive
Premiéra v ČR:
27. 3. 2014
Distributor:
HCE
Země původu:
Německo, Velká Británie, USA, Kypr, Francie
Rozpočet:
7 mil. USD
Tržby:
7,6 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch