Komorník

68%
Komorník
Plakát traileru

Příběh Eugena Allena, černocha, který pracoval jako sluha v Bílém domě a obsluhoval osm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Allen začínal jako komorník v roce 1952, kdy byla práva černošského obyvatelstva v jeho rodné Virginii značně omezena. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. (oficiální text distributora)




hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Tak obsáhlé téma by vydalo na fain televizní minisérii. Takhle je to jen zkratkovitý film, který není úplně špatný, ale mě osobně nějak nedokázal víc vtáhnout do děje. 6.5/10
Zbyndex
Zbyndex
3 611 bodů
6
Vcelku zajímavý filmový počin, ale trochu fádní. Je jasné, že "amící" to žerou, už 12 let v řetězech ukázalo, že tématika černošské historie na americkém kontinentu je atraktivní téma, ze kterého lze vytřískat srdcervoucí filmy. Tady tento problém byl zasazen k nijak zajímavému příběhu, který ovšem nebyl nudný, díky dobré plejádě herců. Sám o sobě příběh o komorníkovi mě vůbec nezajímal, za chvíli budou točit i o uklízečkách co pracovali v Bílém domě. Dávám 60%, herecké výkony výborné.
hrona
615 bodů
8
Komorník je obraz amerických dějin 20.století, zejména v otázce rasové. Opravdu silný příběh založený na skutečných událostech o komorníkovi sloužící 7 prezidentům Ameriky a jeho rodinných strastech. Velice zdařilé výkony Forresta a Oprah, klobou před jejich herectvím dolů. Docela by mě zajímalo, proč zrovna tento film neoslovil akademiky a neproběhla žádná Oscarová nominace, určitě hlavní role, by si alespoň nominaci zasloužily. Ostatní slavná jména objevující se v titulcích jsou jen taková třešnička na dortu servírovaným panem Cecilem.

Dodatečné informace

Původní název:
The Butler (více)
  • USA Komorník
  • USA The Butler
Premiéra v ČR:
7. 11. 2013
Distributor:
EEAP
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
25 mil. USD
Tržby:
115,92 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění