Komorník

68%

Komentáře a recenze 18

Dle počtu bodů
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Tak obsáhlé téma by vydalo na fain televizní minisérii. Takhle je to jen zkratkovitý film, který není úplně špatný, ale mě osobně nějak nedokázal víc vtáhnout do děje. 6.5/10
Zbyndex
Zbyndex
3 611 bodů
6
Vcelku zajímavý filmový počin, ale trochu fádní. Je jasné, že "amící" to žerou, už 12 let v řetězech ukázalo, že tématika černošské historie na americkém kontinentu je atraktivní téma, ze kterého lze vytřískat srdcervoucí filmy. Tady tento problém byl zasazen k nijak zajímavému příběhu, který ovšem nebyl nudný, díky dobré plejádě herců. Sám o sobě příběh o komorníkovi mě vůbec nezajímal, za chvíli budou točit i o uklízečkách co pracovali v Bílém domě. Dávám 60%, herecké výkony výborné.
hrona
615 bodů
8
Komorník je obraz amerických dějin 20.století, zejména v otázce rasové. Opravdu silný příběh založený na skutečných událostech o komorníkovi sloužící 7 prezidentům Ameriky a jeho rodinných strastech. Velice zdařilé výkony Forresta a Oprah, klobou před jejich herectvím dolů. Docela by mě zajímalo, proč zrovna tento film neoslovil akademiky a neproběhla žádná Oscarová nominace, určitě hlavní role, by si alespoň nominaci zasloužily. Ostatní slavná jména objevující se v titulcích jsou jen taková třešnička na dortu servírovaným panem Cecilem.
jezek11
36 bodů
6.5
Bohužel lehké zklamání. Název a popisek filmu mě nalákal na drama ukazující zákulisí Bílého domu, které divák doposud neměl šanci vidět. Ale nic takového se nakonec nekoná. Snímek natočený na základě skutečných událostí (jenž je ale hodně pozměněn) sice vypráví o osudech komorníka sloužícího přes třicet let prezidentům USA, ale pouze okrajově. Hlavním tématem je společenské postavení afroameričanů. Scény z Bílého domu jsou nudné, nic nového nepřinášející. Stále jen vidíme Whitakera nosícího vodu hlavě státu, jejíž herecké obsazení se každou chvíli mění. Film je pouze zajímavý plejádou známých osobností, které se v něm střídají. Nezachraňuje ho bohužel ani druhá již zmíněná dějová linie, která je velice povrchní a sestává pouze z výčtu známých historických událostí. Whitakerova rodina připomíná osudy Forresta Gumpa, namanou se totiž do všech důležitých milníků ve druhé polovině 20. století v dějinách Spojených států, ale bez vtipu (jako u Zemeckisova díla) či bez dramaticky vypjatých momentů. A závěr snímku silně zavání patosem. Prostě sterilní rutinně natočené životopisné drama.