Rivalové

87%
Rivalové
Dokonalý profesionál versus neodolatelný playboy. Jedno však mají společné … nezkrotnou touhu po vítězství v závodech plných zvratů, nebezpečí a blízkosti smrti. Ron Howard natočil velkofilm z prostředí Formule 1 plný napětí, akce a lásky.


Režie:
Scénář:

Recenze: Rivalové

Kinobox.cz
90%

Prostě, i když úplně odhlédnu od faktu, že film je inspirován skutečnými událostmi, pořád je to výborný film. To, že se na konci objeví záběry skutečného Laudy a skutečného Hunta, je jenom emocionální třešnička na dortu.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
9
Vynikající! Snad i člověk automobilovým světem nepolíbený musí znát příběhy těchto věčných rivalů. Snímek nic nepřikrášluje a ukazuje čistá fakta. Ron Howard prostě takové snímky a zde to ukazuje v plné síle. Akční scény vypadají dobře a dramatické pasáže mají potřebnou hloubku. Jediné čeho jsem se bál byl výkon Chrise Hemswortha - přece jen hrát Thora v komiksovém filmu a Jamesa Hunta v životopisném snímku je trochu rozdíl. Nakonec jsem byl mile překvapen,protože svou roli zvládl bravurně a poklona patří i Danielovi Bruhlovi jehož ztvárnění Nikiho Laudu považuji za geniální.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8.5
Kouzlo Formule 1 je už desetl et dávno pryč a zajímá už jen automobilové nadšence. V době, kdy spolu závodil Niki Lauda a James Hunt byla F1 ještě F1. O příběhu těchto rivalů jsem samozřejmě věděl, ale že mě film takto dostane, že mě doslova ponoří do atmosféry F1.. to jsem netušil. Skvělý film.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Rivalové nejsou o Niki Laudovi, Rivalové přímo jsou Lauda. To přirovnání se nabízí samo. Slavný formulový závodník je zde popsán jako precizní technik, suchar odhodlaný svou pílí a odhodlaností získat to, co jeho oponent zvládá ukořistit spontánností a charismatem. Připomíná to obráceného Amadea, v němž génius průměrnosti materiálně prohrává, ale morálně vítězí nad horkokrevností a radostí ze života. S trochou jízlivosti se nabízí, že něco takového musí být tajným snem Rona Howarda. Celou jeho režijní kariéru prostupuje preciznost ve všech ohledech. Dobře volené postupy ozkoušené mnohými před ním. Mnohdy padne jeho úsilí co nejdůstojněji a nejdůsledněji zpracovat námět na úrodnou půdu (Duel Frost/Nixon, Apollo 13), jindy se stane fatálním omylem (brownovské adaptace, Grinch) a jindy zdrojem nekonečných debat, jde-li o umění, nebo zbabělý mustr (Čistá duše). Čekat, že se Howard změní a začne experimentovat, by bylo stejně pošetilé jako chtít po Hansi Zimmerovi, aby složil ještě čtvrtý hudební motiv, který by přidal k těm třem, co už dvě desetiletí dokola opakuje. Ani jeden nemá k posunu důvod – jejich formální zbabělost a ničím nerušená sázka na jistotu jim přinášení většinou uznání a řadu obdivovatelů v divácích, kteří oceňují, že v kině uvidí či uslyší přesně to, co si přáli. A tentokrát to oceňuji i já.


Dodatečné informace

Původní název:
Rush (více)
  • USA Rivalové
  • USA Rush
  • USA Rivali
Premiéra v ČR:
3. 10. 2013
Distributor:
Bioscop
Země původu:
USA, Německo, Velká Británie
Čeština:
Rivalové je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch