Atentát

81%
Atentát
Od podzimu 1941 vládne nad okupovanými územími Čech a Moravy zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich. Jeho krutost vyvolává v zemi velkou nenávist. Exilová československá vláda ve Velké Británii proto na jaře 1942 vybere několik československých parašutistů a pověří je úkolem historického významu. Do rodné země se vydá několik dobře vycvičených paradesantních skupin. Jednu z nich vede nadporučík Král (R. Brzobohatý). Jejich hlavní úkol je nebezpečný, ale jasný: provést atentát na Reinharda Heydricha. Koncem května 1942 se rotmistři Strnad (R. Jelínek) a Vyskočil (L. Mrkvička) připraví v ostré zatáčce v pražské Libni, kudy má projíždět Heydrich v otevřeném mercedesu. Přes potíže se zaseknutým samopalem se nakonec přece jen podaří Heydricha smrtelně zranit. Následují kruté represe, popravy nevinných a zběsilé pátrání po pachatelích... Český film Atentát natočil režisér Jiří Sequens jako pečlivou rekonstrukci událostí, díky nimž Spojenci a světová veřejnost uznali, že Československo s nacistickou okupací nesouhlasí a že jeho legitimní vládu tvoří exilový úřad prezidenta Edvarda Beneše. Provedení atentátu a následné události jsou ve filmu zachyceny věrně podle skutečnosti. Atentátníci ve filmu vystupují pod krycími jmény, která jim byla přidělena ve Velké Británii a na která zněly jejich falešné osobní doklady. (Česká televize)



Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Film se mi líbil, ale ještě o něco se mi líbilo zpracování atentátu na Heydricha ve filmu Anthropoid: Atnetát byl natočen v době, kdy nebyla taková technika a to vše beru v potaz, ale o něco méně se mi líbilo zpracování příběhu před obranou kostela..
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Jiřímu Sequensovi st. se tímto snímkem podařilo na české poměry doslova filmové mistrovské dílo. Pevný scénář a širokoúhlý formát dává příběhu patřičnou hloubku a černobílý obraz autentičnost. Není tajemstvím, že se Sequens při realizování scén převážně u pravoslavného chrámu svatých Cyrila a Metoděje držel dobových fotografií z archivu gestapa a vzpomínek pamětníků. Důraz dával na rozestavění aut a postavení německých vojáků, takže se doslova jedná o autentickou dobovou rekonstrukci, ze kterého skutečně i dnes mrazí. Scénář se pevně drží hlavní dějové linky a zbytečně neodbíhá k vedlejším motivům, což je jedině dobře. Jen je škoda, že nebylo dáno více prostoru na události v Anglii, ale vzhledem k době vzniku to lze pochopit. Vlastně je takřka zázrak, že film v takovémto znění vůbec vznikl. Ani populární zmíňky o komunistickém odboji tu kupodivu nejsou, což lze považovat doslova za zázrak. Film vznikal s ohromnou pečlivostí a je to vidět v každém filmovém políčku. Laťka je tedy vysunuta tak vysoko, že je doslova nepřekonatelná. Ne, tomuhle se už žádné další filmové zpracování nemá šanci vyrovnat.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Dobrý film. Ale v podstatě přesně tak dobrý, jak být při svém námětu musel - bez čehokoli navíc.


Dodatečné informace

Původní název:
Atentát (více)
  • Československo Atentát
  • Československo The Assassination
Premiéra v ČR:
20. 8. 1965
Distributor:
Národní filmový archiv
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné