Znamení

81%
Znamení

Graham Hess a jeho rodina žijí na farmě daleko v polích. Jednoho dne se probudí a zjistí, že přímo za jejich domem je obrovský kruh v kukuřičném lánu. Zaslechnou zvěsti o tom, že je to znamení mimozemšťanů. Zvířata v okrese se začínají chovat zvláštně, psi se stávají agresivními. S rostoucím strachem sledují televizní zprávy, které dokola opakují, že znamení v obilí se rychle objevují po celém světě. Kdo jsou jejich tvůrci? Co se jimi pokoušejí sdělit? Čeká Zemi útok? Skutečnosti, které odhalí Graham během vyšetřování tohoto jevu, navždy změní životy jeho bratra a dětí. (TV Nova)




Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7.5
Znamení je poslední kvalitní film od Shyamalana na dlouhou dobu. Tento jiný pohled na mimozemskou invazi je nesmírně napínavou a atmosferickou podívanou. Není zde nouze o scény u jejichž sledování až mrazí. Gibson a Phoenix jsou v hlavní roli výborní.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
9
Znamení je pro mě pecka. Neskutečná atmosféra filmu až do doby, kdy na ně útočí emzáci. Poté už to kvalitu ztrácí. Pro mě pro neopakovatelnou atmosféru ve dvou třetinách filmu 90%. Je fajn, že to není ve stylu .. preident vyšle stíhačky a jeden hrdinný pilot zabije matku emzáků a je po filmu. Toto je osobitý a kvalitní snímek.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Kruhy v obilí. Neznají je jenom v Americe, ale známe je už i my v Česku. Stále se jedná o záhadu kdo, proč a jak. A ještě stále platí jedno nepsané pravidlo a to jest, že pokud si nad něčím vědci neví rady, vždy to svedou na mimozemšťany. A jsme u jádra věci tohoto snímku, který se od ostatních námětově podobných naprosto vymyká. Tady nejde o žádnou mohutnou invazi, výbuchy a střely. Tady se vypráví malý, prostý a jednoduchý příběh o jedné farmářské rodině, které se kruhy v obilí objeví. A rovnou je potřeba říci, že režisér a scenárista v jedné osobě M. Night Shyamalan se pokusil tímto vytvořit atmosféricky tajemné dílo dle formátu Alfreda Hitchcocka. Takže kdo by čekal lekačky, potoky krve, rozsekaná těla a další nechutnosti typické pro krvavá díla, nechť si nechá zajít chuť. Tady se pracuje s myšlenkami a představami samotného diváka, kterému se občas dějově něčím naťukne. Pevný příběh se vyvíjí pomaloučku a přímočaře právě k vytvoření té správné tajemné atmosféry. Tomu s pevnou vůlí dopomáhá kamera, správné osvětlení a hlavně soundtrack. Herecké výkony tedy spíše jdou do pozadí, což je zřejmým úmyslem. Napětí a strach tak krouží kolem každé scény, což je občas osvěženo nějakou humornou etudou. Počáteční paranoia se striktně mění v reálnou zoufalost nad danými skutky, kdy opravdu začíná jít o všechno. Použití stylu Found footage ve scéně, kde děti křičí a vyděšeně se dívají z oka na zahradu, kde se objevily tajemné postavy, bylo trefné a atmosféricky se snad skutečně jedná o nejděsivějších scénu z celého filmu. A přitom to všechno začalo jen obyčejnou paranoiou. Samotný závěr zase naopak trošku připomene díla Stevena Spielberga, což asi také není od věci. Každopádně to celé funguje a vytváří dobrý zhlédnutelný sci-fi thriller na pomezí reálného tajemna, zoufalství a činy s tím spojených.

Dodatečné informace

Původní název:
Signs (více)
  • USA Znamení
  • USA Signs
Premiéra v ČR:
5. 9. 2002
Země původu:
USA
Rozpočet:
72 mil. USD
Tržby:
408,25 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Znamení je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch