Znamení

80%

Komentáře a recenze 30

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
7.5
Znamení je poslední kvalitní film od Shyamalana na dlouhou dobu. Tento jiný pohled na mimozemskou invazi je nesmírně napínavou a atmosferickou podívanou. Není zde nouze o scény u jejichž sledování až mrazí. Gibson a Phoenix jsou v hlavní roli výborní.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9
Znamení je pro mě pecka. Neskutečná atmosféra filmu až do doby, kdy na ně útočí emzáci. Poté už to kvalitu ztrácí. Pro mě pro neopakovatelnou atmosféru ve dvou třetinách filmu 90%. Je fajn, že to není ve stylu .. preident vyšle stíhačky a jeden hrdinný pilot zabije matku emzáků a je po filmu. Toto je osobitý a kvalitní snímek.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Kruhy v obilí. Neznají je jenom v Americe, ale známe je už i my v Česku. Stále se jedná o záhadu kdo, proč a jak. A ještě stále platí jedno nepsané pravidlo a to jest, že pokud si nad něčím vědci neví rady, vždy to svedou na mimozemšťany. A jsme u jádra věci tohoto snímku, který se od ostatních námětově podobných naprosto vymyká. Tady nejde o žádnou mohutnou invazi, výbuchy a střely. Tady se vypráví malý, prostý a jednoduchý příběh o jedné farmářské rodině, které se kruhy v obilí objeví. A rovnou je potřeba říci, že režisér a scenárista v jedné osobě M. Night Shyamalan se pokusil tímto vytvořit atmosféricky tajemné dílo dle formátu Alfreda Hitchcocka. Takže kdo by čekal lekačky, potoky krve, rozsekaná těla a další nechutnosti typické pro krvavá díla, nechť si nechá zajít chuť. Tady se pracuje s myšlenkami a představami samotného diváka, kterému se občas dějově něčím naťukne. Pevný příběh se vyvíjí pomaloučku a přímočaře právě k vytvoření té správné tajemné atmosféry. Tomu s pevnou vůlí dopomáhá kamera, správné osvětlení a hlavně soundtrack. Herecké výkony tedy spíše jdou do pozadí, což je zřejmým úmyslem. Napětí a strach tak krouží kolem každé scény, což je občas osvěženo nějakou humornou etudou. Počáteční paranoia se striktně mění v reálnou zoufalost nad danými skutky, kdy opravdu začíná jít o všechno. Použití stylu Found footage ve scéně, kde děti křičí a vyděšeně se dívají z oka na zahradu, kde se objevily tajemné postavy, bylo trefné a atmosféricky se snad skutečně jedná o nejděsivějších scénu z celého filmu. A přitom to všechno začalo jen obyčejnou paranoiou. Samotný závěr zase naopak trošku připomene díla Stevena Spielberga, což asi také není od věci. Každopádně to celé funguje a vytváří dobrý zhlédnutelný sci-fi thriller na pomezí reálného tajemna, zoufalství a činy s tím spojených.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Náznaky Shyamalanova pádu na každém kroku. Nefunkční atmosféra, nesympatičtí hrdinové a závěr jak z Čaroděje Oz. Pořád si to ale drží jisté "technické" kvality.
Fingon
16 886 bodů
8
Nevím proč, ale Šestý smysl a Vyvolený se mi líbily mnohem víc. Jistě, tohle je skvělý snímek a Shyalaman, jak jsem jej poznal, není o nic horší tvůrce, ale... že bych čekal víc? Znamení mi přišla jako hodně komornější verze Dne nezávislosti. Je to kacířské, já vím, protože DN je o dost horší film, ale nemůžu si pomoci.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
5.5
Tenhle film jsem vůbec nepobral. Hudba J. N. Howarda je skvělá, stejně jako kamera, ale celé je to tak banální a ve výsledku tak neuspokojivé a místy mimo, že to prostě nejde. Ve své době hodně přeceněný film a pro mě dnes už nekoukatelný.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7.5
Pěkně propracované a natočené s šokujícím oběvem. Atmosféra zde byla a děj plynul bez nudnějších okamžiků.
hrumsrt
hrumsrt
9 279 bodů
8
Perfektní sci-fi kánon! V celé svojí kráse pracujeme s atmosférou a strachem, který pramení z neviděného. Jak vnímáte celý to osudí Hessovic rodinky, kde každý z nich hraje na pokraji svých sil. Postupná gradace je tady vskutku extrémní! Vizuálně to má mezery a finální setkání s mimozemšťanem je pro mě už spíše zbytečná nadstavba. Ale nedokáži si představit, jak by to celé mělo takový dopad bez té geniální hudby Jamese Newtona Howarda, z níž pro mě pramení velká část úspěchu. 85%
kOCOUR
kOCOUR
7 093 bodů
10
Mrazivý, až hitchcockovský thriller, který musí každého dostat na lopatky. Výborné obsazení a herecké výkony, skvělá atmosféra, podvědomý strach z netušeného a neviděného a pár nekompromisních lekaček...zběsilá jízda ve stopách Šestého smyslu a Vyvoleného je zase dokonalá a jde to tentokrát i bez překvapující pointy (i když tu taková nezřetelná také je). Pokud to s Shyamalanem takhle půjde dál, asi několik z nás v budoucnu umře blahem...
squirrelpool
squirrelpool
7 016 bodů
9.5
Výborný film. Na rozdíl od Dnu nezávislosti a podobných tady máme normální rodinu. Žádní hrdinové, ani statečný prezident(sorry Bile Pullmane, ale to mi vážně leze krkem). Není to tak bombastický jako jiný scifárny, což se už přejí. Naproti tomu je to hluboký a napínavý příběh. Herecké výkony jsou naprosto fantastické. Mel Gibson opět potvrdil, že je Pan herec a ještě víc upevnil svou pozici mého nejoblíbenějšího herce. Myslím, že svým výkonem to dětem hodně ulehčil. Např. scéna kdy vypraví synovi o jeho porodu. Kdo by se nerozbrečel dívat se mu při tom do očí.