Kytice z tisíce a jedné noci

63%

Komentáře a recenze 4

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Završení trilogie nazvané ´trilogie života´, což jasně naznačuje, že to není jen ucelený zábavný aspekt filmu, ale že v tom je také nějaká ta filozofie, v tomto případě ve spojení s mystikou. Specifikovalo se to tak, aby se současný konzumní divák dostal do dávné minulosti, kdy lidské tělo a lidské vztahy byly ještě v daném realismu tak nějak skutečné. Tak skutečné, že se s celým svým respektem dokáže postavit právě proti současné nereálnosti konzumní společnosti. Každá postava se prolíná s mystickým odkazem na literární dílo ´Tisíc a jedna noc´ coby arabské anonymní sbírky lidových pohádek, představující věrný obraz společenských poměrů, mravů a zvyklostí tehdejší doby. Poetika příběhu zaznamenává téměř nezvratný proces ztráty kontaktu se skutečným životem ve své vážnosti. Sny a sexualita jsou synonymem vyjádřením sebe sama chápané v širokém smyslu hledání v neuvědomění smyslu života. A jsme u jádra tématu. Smysl života ve své nevinnosti. Proto ta ohraničená sexualita, která svým vyobrazením vytváří některými kritiky až prohnaně erotickou oplzlost. Dnes je to už zcela běžné, ale ve své době byla nahota ve filmu tabu. Obzvlášť, když jsou u postav, tedy jak u žen, tak i u mužů, nasnímané také intimní partie, jak se prezentuje v tomto snímku. I tak je to zpracováno s veškerou opatrností, takže překvapivě ani tehdejší cenzoři nepovažovali sexuální scény za obscénní či morbidní. Snímek je to spíše pro náročného diváka, neboť, byť to tak nevypadá, je během sledování potřeba také kapánek přemýšlel kvůli správnému uchopení celistvosti díla.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Nechápu Pasoliniho. Nikdy jsem ho nechápal a předpokládám (i když se můžu plést), že ho ani nikdy chápat nebudu. Nudné, neuvěřitelně epizodní a nenávazné. Přitom pořád strojené a něco se snažící říkat. Nuda, šeď...
Fingon
16 886 bodů
6
Asi nejlepší z jeho Trilogie života, ale pro mě stále nic převratného.
countcess_drella
3 910 bodů
6
Dílo sice hodnotím třemi hvězdičkami, ale moje hodnocení se pohybuje od 1 do 5. Tento film mi ukázal, že ČSFD musí přidat možnost "viděl". Nedokáži tento film ohodnotit. Poprvé v životě jsem film naprosto nepochopil. Nemyslím timto, že jsem nepochopil příběh, který je ve svém způsobu naprosto jednoduchý. Jedná se o myšlenku díla, které bohužel bylo nad moje mentální síly.