Hon

84%
Hon

Dánský režisér Thomas Vinterberg přichází s dalším zneklidňujícím a sugestivním dramatem, jehož základním tématem jsou mezilidské vztahy procházející zatěžkávací zkouškou. Hrdinou jeho snímku je čtyřicetiletý Lucas, který se snaží vzpamatovat z nelehkého rozvodu, upevnit vztah se synem Marcusem a začít nový život. Věci však nejdou tak, jak si představoval. Lucas se ani nestačí nadechnout a malá, zpočátku nevinně vypadající lež, poletující jako sněhová vločka, se začne rozpouštět v intenzivně společensky žijící komunitě přátel, jež je šokována a zneklidněna. Zrodí se v ní nedůvěra. Hon, společná mužská zábava, pečetící kamarádství, se zde stává paralelou k nemilosrdné štvanici na nevinného člověka. V hlavní roli filmu, spojujícím realismus s působivou kamerou a skvělými hereckými výkony, exceluje Mads Mikkelsen jako Lucas. (MFF Karlovy Vary)




Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
10
Hon má jednu skvělou věc na které může stavět a to je neskutečně hutná atmosféra,která provází celý film. Ta bezmoc,kterou si hlavní hrdina prochází mne tížila po celou dobu sledování. Skvěle se v tomto filmu odráží lidská povaha v celé své kráse. To jak z jednoho nařčení dítěte vznikne hysterie,kterou už jiné varianty nezajímají. Bylo mi z toho všeho doslova zle. Film si přesně dávkuje emoce,které si má po vás zrovna v plánu vzít. Skvěle zahrané,skvěle natočené,skvěle napsané. Geniální film. Jsem rád,že i evropské filmy ukazují svou sílu.
Pete69
Pete69
29 372 bodů
8.5
Tenhle film se mi líbil. Skvělá atmosféra, která vás šponuje a nenechá odejít ani pro pivko :( Dobrá myšlenka.. tyto druhy filmů mám rád, bohužel jich není tolik. Toto je surový příběh jako vyšitý, ospalé Dánské městečko probudí z letargie obvinění jednoho občana ze zneužívání dětí a začne "hon".. evropská tvorba z toho doslova sálá a hned poznáte, že to není Hollywood.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
10
“Jakmile bude lež přijata za pravdu, začne žít svým vlastním životem, který přetrvává i dlouho poté, co byla skutečná pravda odhalena.” Tak zní motto tohoto velice zneklidňujícího snímku o falešném obvinění učitele v mateřské škole ze sexuálního zneužívání. Snímek budící veškeré aspekty dané problematiky ukazující, kam až může zajít nenávist k nevinnému člověku. Daný příběh vede diváky k zamyšlení a to naprosto vyrovnanými pohledy k dané věci. Děj si sice všímá tragické změny postoje okolí k člověku, který byl do té chvíle v širém okolí oblíbený jak u dospělých, tak i u dětí, ale úmyslně není projeven jediný náznak, jestli k činu skutečně došlo. Ukazuje se tak zoufalství muže, kterému se přitěžuje ze dne na den a postupující nenávist všech kolem dosahující až k lynčování. A na divákovi už je jen posoudit, jak by se v takové situaci zachoval on. Jak by se kdo zachoval na místě obviněného učitele a jak na straně rodičů?  Děti nikdy nelžou? I tady je řečeno, že některé děti mají bujnou fantazii, ale jinak se na to nebere zřetel. To však samozřejmě nemůže být důvodem, aby se nad tím jen mávlo rukou. Naopak. Opatrnost je zcela na místě a obzvlášť u oznámení o sexuálním obtěžování musí být každý vždy ve střehu. Zažité předsudky jsou ale něco, co škodí společnosti víc, než by si kdo myslel. Pravda jednou vyjde najevo, ale neprávem poškozenému člověku to už nijak nepomůže. Získaný škraloup už nikdy nesmyje a jak názorně ukazuje závěrečná scéna tohoto snímku, na mušce zůstane i nadále. Tento film přináší hodně trýznivý zážitek, při kterém se emocionálně takřka až zastavuje dech. Jinak se na to samozřejmě budou dívat diváci bez zkušeností, jinak ti, kteří něco takového zažili. Fenomenální herecké výkony předčí očekávání a to obzvlášť u sedmileté dívenky Anniky Wedderkopp hrající onu údajně poškozenou, která je tak roztomilým andílkem, že to až nutí jí skutečně nepovažovat za lhářku. Snad je v tom i úmysl k většímu tahu na branku v dané reálnosti přesvědčení okolních lidí. Snímek skutečně představuje ohromnou sílu v prezentaci šokujícího obrazu nespravedlnosti a paranoie, který, obzvlášť pro muže, působí jako tvrdá rána pěstí na solar plexus. A stačí k tomu opravdu málo.

Dodatečné informace

Původní název:
Jagten (více)
  • Švédsko Hon
  • Švédsko Jagten
  • Švédsko Il sospetto
  • Švédsko Jakten
  • Švédsko La chasse
  • Švédsko Lov
  • Švédsko The Hunt
  • Švédsko The Hunt - A Caça
  • Švédsko To kynigi
Premiéra v ČR:
10. 1. 2013
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Švédsko, Dánsko
Rozpočet:
3,8 mil. USD
Tržby:
18,31 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Hon je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch