Záskok

91%
Záskok
Záskok

K mnoha smolným stránkám CIMRMANOVA života patřila i chudoba. V jeho divadlení kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry ZÁSKOK. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha se tak dostává do rukou svědectví z této oblasti mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla. (zdroj: www.cimrman.at)




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Opět naprosto dokonalá Cimrmanovka, která nabízí vůbec nejlepší hru z výběru a tentokrát je naopak ta slabší (i tak ale dobrá) část seminář. Nejde než dát plný počet
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Možná nejlepší Cimrman. Tohle člověk může vídat pořád. 10/10
M3lios
M3lios
9 141 bodů
10
"Kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat!" To mal pán Zdeněk pravdu. Cimrmanové hry sa naozaj nedajú s ničím porovnať. Aj ako človek, čo divadlo neobľubuje (alias nekultúrne prasa) musím uznať, že Svěráko-Cirmano-Smoljakové divadelné hry sú niečo extra. V podstate vždy v Cimrmanových dielach sa jedná o tom istom. Najprv sa spraví prezentácia eseje o živote Jára Cirmana, ktorá objasní okolnosti, za ktorých daná hra vznikla. Keď nad tým tak uvažujem Cimrman asi nebol moc dobrým spisovateľom, keď skoro každý úvod, ktorý uvádza pán Svěrák v podstate hovorí o tom ako musel tu hru nanovo prepisovať (Narozdiel od kolegu Vozába to zvláda lepšie). Samozrejme medzi hrou a prednáškou sa stane omnoho viac vecí, ale to už záleží na výbere činohry. Dôvod, prečo som si vybral práve túto "Cimrmanovku" za prvú, ktorú komentujem je ten, že zatiaľ, čo väčšina až na veľmi dobré pasáže boli skôr jemne úsmevné komédie, tak Záskok to dotiahol ďalej než ktorákoľvek divadelná hra na pódiu Žiškovského divadla. Číra a nefalšovaná komédia tu z toho srší ako prameň vody v Tatrách. Nápad je sám o sebe zaujímavý, pretože spraviť vtipný príbeh o zmrvenej divadelnej hre chce naozaj talent na zahranie. A pri tejto hre je vlastne úplne jedno s akým kastingom si to pozriete. Vždy to bude neskutočne vtipné (ja samozrejme uprednostňujem originálne osadenstvo). Prosto u obskúrnych jednoaktovkách Jári Cimrmana sa dá slušne zasmiať, i keď nie ste v sále. Zato musím pochváliť hercov, že dokázali tú atmosféru preniesť aj cez kamery TV Nova. A samozrejme, že o zľudovelých hláškach tu skrátka ani nemusím hovoriť. "To je tedy sklamáni, a já jí tolik miloval. To není váš text to řiká Bárta....?" , "Kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat!" , "Mimochodem, všimli ste si jak si kam, kterí lidi sedaj? Ne? Tak...První řada uprostřed místni honorace, to je jasný. Ale tady v levo je zajimavá věc, tady vždycky seděj blbci!" , No nemá talent!"...Dobytie severného pólu bola poriadna bomba, ale toto je úplne nová úroveň komédie. Tlieskam. Povinné pozretietie pre každého kultúrne založeného človeka. 100% a Známka: S++ .... "V Českých Budějovicích by chtěl žít každý. COŽE!?"...Češi si svojho Praotca Čecha vytvorili fiktívne. My, Slováci sme, ale o trochu napred a tak sme svojho praotca Slováka (pre niektorých Čechoslováka) pomenovali rôznymi menami. Štúr, Štefánik, Svätopluk, Alexander Dubček, Andrej Hlinka a podobne. Výber je už na vás :)

Dodatečné informace

Původní název:
Záskok (více)
  • Česká republika Záskok
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění