Apokalypsa

82%
Apokalypsa

Kapitán Willard si během služby ve Vietnamu získal pověst vynikajícího vojáka. Je pověřen důležitou misí: musí v džungli najít a zlikvidovat amerického plukovníka Waltera E. Kurtze, který dezertoval a vede v čele oddaných domorodců soukromou válku proti Vietnamcům i proti Američanům. Cestou proti proudu Mekongu na hlídkovém člunu Willard se svými muži poznávají nejpodivnější a nejrůznější aspekty válečného pekla. Willard, obklopený zmarem a zneklidněný zprávami o Kurtzově počínání, má dost času na přemýšlení o sobě i o člověku, v němž válka obnažuje jeho sklon k ničení a zlu. Prožité peklo, objevení Kurtzovy říše zla a rozhovory s šíleným plukovníkem, který před Willardem rozvíjí své filozofické vize lidstva a války - to všechno způsobí, že pro kapitána je rozhodování o Kurtzově zabití něčím víc, než jen prostým vykonáním rozkazu ... Kultovní dílo Francise Forda Coppoly patří mezi nejlepší filmy o americkém traumatu vietnamské války.

Mistrovské, myšlenkově i formálně velmi ambiciózní drama, označované za jedno z klíčových děl americké kinematografie 70. let, vzniklo na motivy povídky Josepha Conrada (1857 - 1924) "Srdce temnoty" (1902). Z osmi nominací na Oscara získal prestižní zlatou sošku Vittorio Storago za kameru a Walter Murch, Mark Berger, Richard Beggs a Nat Boxer za nejlepší zvuk. Film získal Zlatou palmu na XXXII. MFF v Cannes.




Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
První dvě třetiny filmu opravdu skvělé, ale poslední psychotřetina mi zážitek zkazila. Bojové scény a ztvárnění války ve vitnamu perfektní. Poslání vojáka, zabít "zrádného" důstojníka ok. Ale dostat do filmu vyšší myšlenku se moc nepovedlo a konec působil spíše směšně a zmatečné. I tak je to u mě za velmi dobrých 70%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
10
Když jsem viděl Apokalypsu poprvé, nedokázal jsem jí plně docenit. Časem ale v člověku roste a po dalším zhlédnutí nemůžu jinak než dát za plný počet. Výborná práce. Víc než jen film.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Nejlepší válečný film, který není o nějaké konkrétní válce, Vietnam je to víceméně náhodou, ale je to naprosto alegorické dílo plné fantastických scén, výborné hudby a jedné z nejlepších kamer všech dob. Vittorio Storaro sice v životě řekl dohromady asi pět slov, ale tenhle film je majstrštyk. Dívám se na něj zhruba každých 5 let a pokaždé mě udiví, jak je to dokonalý film.


Dodatečné informace

Původní název:
Apocalypse Now (více)
  • USA Apokalypsa
  • USA Apocalypse Now
Premiéra v ČR:
15. 2. 1996
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
31,5 mil. USD
Tržby:
150 mil. USD (celosvětově)

Podobné