Úsvit planety opic

77%
Úsvit planety opic

Caesar je šimpanz, se kterým jsme se seznámili před třemi lety ve velmi úspěšném filmu Zrození planety opic. Tehdy právě on, jako první z lidoopů, získal mimořádně vysokou inteligenci a to kvůli pokusům s ještě neschváleným lékem na Alzheimerovu nemoc. Chytrý lidoop se stal senzací, ale zároveň předznamenal zásadní revizi pohledu na to, kdo je skutečným pánem tvorstva. Příběh Úsvitu planety opic začíná deset let poté, co se Caesar se smečkou dalších uprchlých lidoopů ukryl v hlubokých lesích poblíž San Francisca. Lidstvo v mezidobí prakticky zdecimoval agresivní virus, jehož první příznaky se objevily na konci prvního dílu. Těm, kteří virovou pandemii přežili, navíc hroutící se svět stavěl do cesty další nečekané překážky. Území uvolněné lidmi postupně obsadil národ geneticky pozměněných lidoopů, v jejichž čele stojí právě Caesar. Síla a schopnosti Ceasarova království narůstají, postupně vzniká nová civilizace řídící se novými zákony a pravidly; civilizace, která si dokáže představit Zemi bez lidí. Planetu opic.




Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8
Výborné pokračování už tak skvělého restartu opičí série. Příběh Ceasara se tak opět posunul o kousek v před a přiblížilo se tak naplnění jeho osudu. CGI je opět na top úrovni a opičky tak mohou na konkurenci vysoka házet bobek. Herecky solidní a precizní.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
9
Příběh Caesara pokračuje a jsem ještě více spokojený, než s úvodním Zrozením planety opic. Postapokalyptický svět vypadá skvěle, je to akční jízda a scénář vůbec nepokulhává za vizuální stránkou. I když je nereálné, že by jiný pozemský druh převzal vládu nad světem, tak na filmovém plátně to působí velmi uvěřitelně a to je základ kvalitního sci-fi.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Jednoduše řečeno, kde se objeví člověk, tam tráva neroste. Ale opravdu je pánem tvorstva? Darwinova teorie v tomto druhém snímku nové ságy dostává obzvlášť zabrat. Příběh se odehrává tři roky po událostech v předchozím prvním snímku a vidíme, jak se opice, svým způsobem, civilizovaně usadili. A bylo jim fajn. Dokud se ovšem zase neobjeví člověk. Na straně opic se nyní výrazně projevuje typický lidský charakter získávání moci, při kterém je lidské pokolení takřka pouze použito v rámci dosáhnutí svého. Takže tu máme opičí souboj dobra a zla a lidstvo někde uprostřed. Scénář se drží poetického okamžiku, ale místy snad až moc vykresleně. Ve všem je politika a ve všem je ohraničeno diletantství a kreativita. Příběh se veze v jednoduchosti, ve svém plynulém vývoji natahovaně, a co si budeme povídat, v ničem originálně. Takže filmový zážitek przní naprostá předvídavost, čímž se hroutí dramatizace a napětí. Po technické stránce se ale jedná o pastvu pro oči. CGI už dnes skutečně dokáže divy, jen se to ještě stále neobejde bez herců vytvářející pro animátory veškerý herecký předobraz, k dosažení té nejlepší reálnosti pohybů a mimik. A vidět opice na koních se samopaly je vskutku zážitek. Takže vlivem viru lidstva ubývá, ale opic je naopak stále více. Sociální téma o soužití a přežití je oduševnělé, emotivní a hluboce působivé. Důvěra se skloňuje ve všech pádech na obou stranách barikády, avšak nejvíce hlasité rozepře jsou právě na straně opic. V tomto směru je impozantní protiválečné vyznění, a i když se skutečně jedná především o dramatické podobenství, nějakých akční scén se lze také dočkat. Takže po technické stránce naprostá paráda, dějově žádná sláva.


Dodatečné informace

Původní název:
Dawn of the Planet of the Apes (více)
  • USA Úsvit planety opic
  • USA Dawn of the Planet of the Apes
  • USA Úsvit planéty opíc
Premiéra v ČR:
17. 7. 2014
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Rozpočet:
170 mil. USD
Tržby:
710,64 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Úsvit planety opic je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Úsvit planety opic


Podobné


Powered byJustWatch