Úsvit planety opic

77%

Komentáře a recenze 70

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Výborné pokračování už tak skvělého restartu opičí série. Příběh Ceasara se tak opět posunul o kousek v před a přiblížilo se tak naplnění jeho osudu. CGI je opět na top úrovni a opičky tak mohou na konkurenci vysoka házet bobek. Herecky solidní a precizní.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Příběh Caesara pokračuje a jsem ještě více spokojený, než s úvodním Zrozením planety opic. Postapokalyptický svět vypadá skvěle, je to akční jízda a scénář vůbec nepokulhává za vizuální stránkou. I když je nereálné, že by jiný pozemský druh převzal vládu nad světem, tak na filmovém plátně to působí velmi uvěřitelně a to je základ kvalitního sci-fi.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Jednoduše řečeno, kde se objeví člověk, tam tráva neroste. Ale opravdu je pánem tvorstva? Darwinova teorie v tomto druhém snímku nové ságy dostává obzvlášť zabrat. Příběh se odehrává tři roky po událostech v předchozím prvním snímku a vidíme, jak se opice, svým způsobem, civilizovaně usadili. A bylo jim fajn. Dokud se ovšem zase neobjeví člověk. Na straně opic se nyní výrazně projevuje typický lidský charakter získávání moci, při kterém je lidské pokolení takřka pouze použito v rámci dosáhnutí svého. Takže tu máme opičí souboj dobra a zla a lidstvo někde uprostřed. Scénář se drží poetického okamžiku, ale místy snad až moc vykresleně. Ve všem je politika a ve všem je ohraničeno diletantství a kreativita. Příběh se veze v jednoduchosti, ve svém plynulém vývoji natahovaně, a co si budeme povídat, v ničem originálně. Takže filmový zážitek przní naprostá předvídavost, čímž se hroutí dramatizace a napětí. Po technické stránce se ale jedná o pastvu pro oči. CGI už dnes skutečně dokáže divy, jen se to ještě stále neobejde bez herců vytvářející pro animátory veškerý herecký předobraz, k dosažení té nejlepší reálnosti pohybů a mimik. A vidět opice na koních se samopaly je vskutku zážitek. Takže vlivem viru lidstva ubývá, ale opic je naopak stále více. Sociální téma o soužití a přežití je oduševnělé, emotivní a hluboce působivé. Důvěra se skloňuje ve všech pádech na obou stranách barikády, avšak nejvíce hlasité rozepře jsou právě na straně opic. V tomto směru je impozantní protiválečné vyznění, a i když se skutečně jedná především o dramatické podobenství, nějakých akční scén se lze také dočkat. Takže po technické stránce naprostá paráda, dějově žádná sláva.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
6
Není to tam. Jednička jela na atmosféru a utáhla scénář plný blbostí, dvojka je jenom šedá a nevýrazná. Nezajímal jsem se ani o jednu stranu, konflikt mi přišel ohraný a vývoj děje dohlédnutelný na kilometry dopředu. A především jsem se nudil. Chtělo by to aspoň jednu zajímavou postavu, ale nic.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Slabší než Wyattovo "Zrození", (hlavně to neobsahuje žádnou nezapomenutelnou scénu), ale i tak spokojenost. Doufám, že tahle opičí série hned tak neskončí. 8/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Hodně netradiční blockbuster, který plně využívá možnosti CGI efektů a schopností dobrého režiséra. Matt Reeves mě sice v Monstru spíš naštval, než přesvědčil, ale tady je v mnohem lepší formě. Herci jsou ucházející, skvělí jsou samozřejmě herci, podle kterých se dělali opičáci. Solidní biják!
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Líbí se mi, jakým vývojem, formálním i obsahovým, trilogie zatím prochází. Od emocionálního lidského blockbusteru s osobitým autorským příběhem k ponuré postapokalyptické vizi zahalené do temných barev a neodbytného tušení blížícího se konfliktu. Příběh jako celek pravda víceméně šablonovitý a svými jasně vymezenými myšlenkami či hrubě načrtnutými charaktery přístupný i tomu nejméně vnímavému pacientovi Jedličkova ústavu, ale prožitek pramenící z nadpozemského CGI a pozvolného vyostřování zdánlivě kontrolovatelné situace přesto nesmírně vtahující a zásluhou atmosférického náboje tentokrát značně násilnějších akčních scén místy stejně intenzivní (byť v jiném, lacinějším smyslu) jako u jedničky. Zlo i dobro jsou sice od svého nástupu na scénu definované s konečnou platností, ale jejich motivace zůstávají natolik silné, logické a osudové, že zdaleka pokrývají nepřekvapivé následky jejich činů... Vizuální stránka skutečně fantastická, over-the-top sekvence na tanku, scénou roku..
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
10
Aneb Céasar je oficiálně nejlepší opičí filmový vůdce všech dob . Geniálně provedená práce a skvělá blockbusterová letní událost bez které by léto 2014 nebylo létem 2014.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8.5
Pěkný vizuál. Až moc. Film je cítit jednoduchostí
  • příběh
  • Vizuál
  • Dialogy
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7
Po příběhové stránce posun dolů, není to špatný děj, ale na první díl nemá, v čem ale převálcuje tento díl jedničku, je perfektní akce, ta má spád a drive každou chvíli, kdy na plátně je. Zde si tvůrci vyhráli naplno a Úsvit má díky tomu esa v rukávu a může jimi přebít slabší příběh.