Jako nikdy

61%

Komentáře a recenze 27

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Dalo by se říci, že se vlastně jedná o zcela životní příběh. Ponuré stáří, nevyléčitelná nemoc, obviňování sebe i všech ostatních, deprese, nenávist, úzkost. Takový osud potkal i Vladimíra Holase, který má rakovinu a již čeká jenom na osvobozující smrt. Konfrontace všech přítomných je neodvratná. Rozpory a zášť. Ano. Tato chvíle je vždy ta jediná, kdy je možnost vylít si srdce a říct si vše náležité na rovinu. Snímek dost hraje na city a porozumění. Vyznění příběhu je tedy zcela na místě. Ze světového pohledu chybí snímku více citu a artového vyznění. Na české podmínky se však jedná o zcela výjimečný počin, jehož trefa do černého nemůže být zpochybnitelná. Jiří Schmitzer si za, u něj nezvyklý výkon zaslouží ocenění. Jeho konečné stádium doslova rve srdce. Neznamená to však, že ostatní nějak zaostávají. Naopak. Všichni podali zcela profesionální a uvěřitelný výkon. Osoby pečující o umírajícího člověka rozsévajícího kolem sebe jen zlobu a trápení chce ohromnou trpělivost. Ne každý má na to povahu. Tento film budiž příkladem toho, že i taková situace má smysl. Všechny nás to čeká a všichni chceme umřít důstojně a s láskou.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Tak umělý a natažený film, až z toho bolí u srdce. Ne tedy z děje, naopak jsem si celou dobu velmi cynicky přál, aby Schmitzer konečně umřel a byl pokoj, protože konfrontace postav a pokusy o občasný humor jsou nepřesvědčivé, hysterické a nudné. Jednu sezónu po Hanekeho Lásce nemůže přijít tak jalový film a očekávat smířlivost. A jako vždy je nejhorší, že to vše je vystaveno na kvalitních základech, které naznačují, že úspěch byl tak blízko. Film každopádně potěší všechny, kteří si myslí, že pečovat o umírajícího člověka je poetické a plné dialogů o diamantech skrytých uvnitř.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
S odstupem času (týden) jdu spíš dolů. Schmitzer fain, ale prostě tyhle české dramata jdou celkem mimo mě. 4.5/10
Petrson
Petrson
4 166 bodů
5.5
Chvílemi zbytečně sprostý slovník, ale to je jen můj pocit. To je okrajové. Zdeněk Tyc je prostě šikovný režisér, když se drží svého "Vojtěcha, řečeného syrotka." Na druhou stranu, jestli tohle je nejlépe hodnocený český film kritiky za rok 2013 (vyjma Hořícího keře, což považuji za nejlepší televizní seriál od revoluce, ale účastní se hodnocení i jako film), pak je tu něco divného s českým filmem. Ať chci nebo ne, musím to porovnat s vynikající Láskou od Hanekeho, drama o umírání v jednom bytě. A to je dobrý signál pro film. Přesto pro mě paradoxně nesrovnatelné. Jako nikdy nemá vrchol, ani propad, vše v jedné rovině. Na víc Schmitzer je jen protivný, všechny figury hrají plus mínus stejně celý film. Možná je to i tím, že takové lidi ani moc neznám. Evidentně český nadprůměr, evropský, či světový...? Myslím, že se to dostalo na festival do Polska.
Hare77
Hare77
2 051 bodů
7.5
Vlastně z české produkce 2013 se dá říci, že to vybučuje, ale na druhou stranu je to velmi snadné. Dobrý scénář, režie, tempo pozvolné, jemné, ale stále "televizní" výsledek, který se v Čechcách už stal vlastně standardem. Jestli je to malými rozpočty, možnostmi, splývajícími technologiemi, stylem českého natáčení. Haneke a Láska to prostě není, ale stojí to za to, pokud přijmete sprosté vztahy mezi lidmi, ztrpklosti a zlosti.
salisbury
salisbury
1 101 bodů
9
Maximalistický herecký gejzír libozvučíc se souzvukem dychtivého očekávání neodkladné smrti, která se vkrádá do života a pomalým tempem život popravuje, aby to co nežilo mohlo naplno žít. Jiří Schmitzer si myslím, že nemusel ani napínat svůj um, neb mi chvílemi přišlo, že hraje sám sebe.
Judinka
Judinka
627 bodů
6.5
Silné téma, skvělí herci, přesto jakoby v tomto filmu něco úplně nefungovalo. Úplně pod kůži se člověku ne a ne dostat. Možná za tím stojí místy až ubíjející monotónnost. Petra Špalková i Jiří Schmitzer si ale svého Lva určitě zaslouží.
Kick077
Kick077
596 bodů
6.5
Zajímavý a v celku neobvyklý film, zpracováním příběhu i herecky. Depresivní atmosféru se filmu docela daří rozšířit i mezi diváky. Na můj vkus to bylo občas docela utahaný, ale zřejmě to patří k takovému tématu. I přes ponuré téma ve filmu zaznělo pár povedených sarkastických hlášek, které nerušily, pobavily a pěkně doplnily povahu umírajícího malíře.
barborasalome
barborasalome
522 bodů
6.5
Výborní Petra Špalková a Jiří Schmitzer, po právu vyznamenaní Českými lvy.
Sajrajt
119 bodů
Na české poměry dobře vyvážené proporce scénáře, herectví a celkového zpracování v tématu na naše poměry neobvykle vážném