Váňa

52%

Komentáře a recenze 7

Dle relevance
i
70%

Na to, že jsou filmaři Váňovi v patách celý rok, se o něm dozvíme překvapivě málo. Wagner se spokojil s rolí pozorovatele, nezazněly tak některé zásadní otázky. Kde se například v člověku, kterému se kolem srdce omotá utržená plíce, protrpí mrtvici a přerazí si snad každou kost v těle, bere síla pokračovat?

T
60%

Ten se sice většinu snímku pohybuje o berlích, pořád mu to ale nebrání dokumentaristům utíkat a klít u toho těmi nejsprostějšími nadávkami. Pokud nepatříte mezi nějaké militantní vegetariány, alespoň vám tento film zachrání právě Váňova osobnost. Bohužel toho ale skrývá více, než se režisérovi Jakubu Wagnerovi podařilo odkrýt.

F
60%

Dokument se téměř bojí Váni jakkoliv dotknout a povyšuje ho vyloženě na svátost, se kterou je třeba zacházet opatrně jako s křehkou nádobou. Přitom on sám má pověst nekompromisního a tvrdého bojovníka.

K
60%

Dokument Váňa, třebaže nese jméno svého centrálního protagonisty, se totiž s Josefem Váňou zvláštně míjí. Respektive bere si z něj pouze dnešek, ale neuvádí ho do souvislostí, díky nimž bychom vlastně mohli krále českých dostihů vůbec pochopit. Nejde mu pod kůži, spíš opatrně tančí okolo

F
60%

"Civilní" okamžiky jsou poměrně zajímavé díky tomu, že je Váňa zajímavý člověk - například staví v maštali pyramidy, aby ho zbavovaly geopatogenního pole. U naprosté většiny scén mi ale scházelo nějaké zásadní vysvětlení, co se to právě děje za akci, proč tam Váňa je a co je v sázce.

M
55%

Prozradím veřejné tajemství, jak ušetřit. Na internetu jsou jak k vidění záznamy Velkých pardubických, tak i 13. komnata věnující se Josefu Váňovi.

A
30%

Místo zvídavých otázek, které by jeho tok řeči nasměrovaly a více odhalily zákulisí dostihového sportu nebo Váňovy lásky k němu, z filmaře vychází i ten nejbanálnější komentář: Hm. Drama a emoce má dodávat rádoby náladotvorná hudba Ondřeje Soukupa.