Anton Špelec, ostrostřelec

80%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7
Pro někoho československá klasika,ale pro mne obyčejná komedie s hlučným Burianem v hlavní roli. Ačkoliv Buriana moc nemusím,tak v tomto filmu mi vyloženě nevadí a kupodivu mne i několikrát rozesmál. Plusové body naopak přidávám za mého oblíbence Jaroslava Marvana,který opět nezklamal.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
5
Burianovky nemusím a napsal jsem to mnohokrát, tohle patří k tomu lepšímu, přesto pro mě průměr - 50%. Vlasta Burian opět v tandemu s mým oblíbencem Jaroslavem Marvanem, ale já prostě dominanci a kradení filmu Vlasty Buriana všem ostatním nedávám....
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
10
"No tak, Toníku, tak buď přece rozumnej, no tak holt dostaneš tu mejdajli napřesrok, no." Další uniformovaná role Vlasty Buriana a do dnešní doby naprostá filmová pecka, po vojensku řečeno, s kulometnou salvou nejrůznějších hlášek a to od začátku až do konce. Očekávat vyznamenání, které nakonec vlivem nedostatku medailí uděleno nebylo, by vykolejilo snad každého. Obzvlášť Antonína Špelce s tváří Vlasty Buriana, který se s tím popral s vůlí a charakterem sobě vlastní. Jaroslav Marvan samozřejmě opět výborně přihrával a tak kdo z diváků si chce pošramotit bránici, u tohoto snímku má možnost? Co se týče vtípků o císaři pánovi, velkým konkurentem není nikdo jiný než samotný Jára Cimrman, ale co si budeme povídat, na Toníka Špelce prostě nemá. Výrazným projevem je vizuální zastavení času hrůzou po vznesení urážky císaře. Lépe vyjádřit dobu už nešlo. Ono vůbec se dá říci, že v tomto snímku jsou nejlepší scénky z útrob restaurace, hospody či nálevny, jaké kdy byly natočeny. A to je v českém filmu konkurence ohromná a to nejen z tvorby Vlasty Buriana. Tradičně samozřejmě nechybí ani písnička pro tento film, která prostě nesměla chybět. Film z roku 1932 a vůbec nestárne. Svým způsobem jsou mnohé hlášky nadčasové, což znamená, že hodně řeknou nebo alespoň naznačí i dnes. "Když má bejt pořádek, tak se račte postarat, abych měl medaili. Račte prominout při vašem vzdělání." K tomu už nelze nic víc dodat. Komedie, parodie i zesměšňování, či jak se dnes říká satira, mající stále svou zábavnou hodnotu a to i historickou výpověď své doby. A Vlasta Burian opět potvrdil, že na to prostě měl.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
8.5
Vlasta je prostě králem komiků.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
9
U některých filmů s Vlastou Burianem si uvědomuji, jak ten čas letí a že čemu jsem se smála ještě v šedesátých letech, tomu už se moc nesměju teď. Anton Špelec ovšem ten případ není. Vlasta Burian i Jaroslav Marvan jsou tam prostě skvělí a dodnes se smíchem voláme "liguére, liguére", nebo říkáme "daj-li mu tu medaili, nebo mu ji nedajli"! :-) Příběh je v tomto případě uvěřitelný a situační humor přesně odvážený!
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
7.5
Vlasta Burian, který nikdy nezklame...:D
kawa
3 388 bodů
9
Stará dobrá česká klasika, kdysi každé Vánoce v noci se promítalo na českých tv. Vlasty Buriana a Jindřicha Plachty excelují vedle sebe. Další Nollová, Marvan, Pištěk vhodně doplňují příběh. I v začátcích zvukového filmu se točily perly české kinematografie.
miza
miza
2 336 bodů
8.5
Česká komediální klasika.
pitryx
pitryx
1 262 bodů
9
Anton Špelec, ostrostřelec bez obsahu Asi nejslavnější film Vlasty Buriana, i když podle mého náhledu nejlepší není. Ačkoli kdybych měl vybrat tři nej, tak by tam jistě tento snímeček patřil. Není moc filmů, které jsem od pana Friče jako režiséra neviděl, a proto si myslím mohu dovolit hodnotit, že toto je jedno z jeho mistrovských kousků.
koudel
koudel
318 bodů
8.5
Vlastu Buriana mám rád v každém filmu bez výjimky a tak to zůstane. Je to prostě komik všech komiků - král. Škoda, že jeho schopnosti nebyly plně využity i v poválečných letech, kdy mu, především závistivci znemožili umělecky působit. Otázka jaké filmy by v té době vznikly.