Klauni

59%

Komentáře a recenze 22

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
3
Od filmu kde si hlavní roli střihlo duo Lábus - Kaiser jsem přece jen čekal mnohem více zábavy. Po technické stránce toho filmu nemám nic moc co vytknout. Práce s kamerou je velmi slušná a v dramatických pasážích snímek dobře klape,jenže v té komediální poloze se to začne pomalu zadrhávat.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
3.5
Naprosto depresivní děs. Film se tváří umělecky, že má hlubokou myšlenku, ale pod tou slabou slupkou přetvářky je to prázdný film. dokonce ani duo Kaiser Lábus filmu nedali nic navíc a zešedli spolu s šedivým scénářem. Pro mě to bylo takřka nekoukatelné.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Je to slušná matlanina a po zhlédnutí se nabízí nekonečné množství otázek. Naštěstí je na každou jednoduchá odpověď: Jarchovský. Ten člověk neumí psát, to asi není překvapivé tvrzení. Ale neumí psát úplně jiným způsobem než kdokoliv jiný v Čechách. Protože zatímco jiní špatní scenáristé prostě plácají páté přes deváté, on si je jakýchsi pravidel vědom a jeho selhání jsou vždy přesně konstruovaná, až překonstruovaná. Bohužel nějaké jádro, nějaká lidskost chybí. Jinak nechápu, proč vytáhnout druhořadého francouzského herce a dabovat ho do češtiny, přičemž ho ani nenechám otevírat pusu tak, aby to foneticky přibližně odpovídalo a nevypadalo to na plátně tak blbě. Tenhle samotný fakt Klauny vystihuje - řada nepochopitelných autorských voleb.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
8
Jeden z vyjímečných počinů v české filmové tvorbě z poslední doby. Jistě většině publika přijde pomalý , neakční a neatraktivní ., protože už se neumí zamyslet , zahledět , přitom je to film plný života - smutku i radosti . Film o nalézání životních hodnot. Zkuste taky hledat , dokud je čas...
Siddharta
Siddharta
1 768 bodů
5.5
Trochu tmavý film, na klauny:). Na herce dost času není vůbec vidět. Vlastně je to natočené jak mínus 30 let, klubovka, ale má to svůj pozvolný, hodně pozvolný, styl vyprávění, dlouhý a vláčný, až zase dlouhý. Výjimenčný je Lábus, i když nevím, proč má ty vaky na obličeji. Hodně je toho odvyprávěné, než zahrané. Chvilkami rozhlasové vzpomínky na minulost, než tah na branku.
  • Jiří Lábus, Olda Kaiser, Ivana Uhlířová
  • scénář ve svém tempu, spíš knižní, než filmový, kamera, protože je to často jak v tunelu
Tomas_313
Tomas_313
1 197 bodů
8
Mezinárodní koprodukční snímek nadějného českého režiséra vypráví příběh legendárních komiků, jenž za dob komunismu společně prozařovali všudypřítomnou normalizační šeď komickými klauniádami, poté se však rozpadli a dále žili své veskrze pochmurné životy plné bolesti zakryté v nezměrném úsměvu sytých klaunských rtů až do chvíle, kdy dojde k nevyhnutelné vzájemné konfrontaci. Klauni jsou meditativním snímkem se skvělým obsazením tuzemských i zahraničních herců, jenž svou mnohotvárností přesahuje meze dosavadní české kinematografie. Svou zádumčivou, téměř až depresivní atmosférou a pouhými letmými odkazy na vážná témata související s běžným životem, režisér přibližuje pomíjivost života a lásky, nenávratnost času a tragické, téměř bezvýchodné osudy. Této náladě dopomáhá i skvělá vizuální stránka a minimalistický hudební podkres, jenž udržuje nepřetržitý odér melancholie, která je ale chvílemi nahrazena výsměchem smrti a věčným spasitelem - černým humorem, jenž se vyváženě mísí s posmutnělou náladou. Herci odvádí skvělou práci a pomocí více ( Lábus ) či méně ( Kaiser ) slov dotváří příběh lidský, více než tragický a zároveň tak groteskní a krásný. Působivá kamera dlouhými záběry propůjčuje filmu artový nádech a jedinou slabinou je tak samotný závěr, který postavy zanechá v téměř stejném rozpoložení, nepozmění jejich charakteristiky ani neposune dějovou linku dále, bohužel se ani divák téměř nedočká vzájemné interakce mezi hlavními aktéry. Až na poslední výtku jsou Klauni světovým filmem, který svou unikátností dokáže pozitivně poznamenat i zahraničního diváka. 80%